Okularer

Hos Kikkertland.dk har vi et stort udvalg af kvalitets okularer til alle typer stjernekikkerter. Et okular fungerer som en lup, der giver stjernekikkerten sin forstørrelse. Derfor er okularer nødvendige at have for at benytte teleskopet, da du ellers ikke kan se noget i teleskopet. Du kan få flere forstørrelser til det, du ønsker at observere, ved at købe flere forskellige okularer.

Vi tilbyder både okularer enkeltvis og i sæt fra kvalitetsmærker som Celestron, Viewlux, Baader, Omegon og Skywatcher. Sættene bliver leveret i en fin, kompakt kuffert med mellem 3-7 forskellige okularer. 

Hvad er et okular?

Et okular er et øjestykke, som du sætter ned i diagonalen på din stjernekikkert for at se gennem den og virker som en lup. Uden okularet kan du af den grund ikke se noget gennem teleskopet, hvilket gør okularet nødvendigt for teleskopets fulde funktion. Okularet er nemlig det, der giver forstørrelsen, når du kigger gennem dit teleskop. Du kan derfor få okularer med forskellige størrelser til at se det ønskede objekt med.

Brændvidde fortæller okularets forstørrelse

Forstørrelsen på okularet er forskelligt fra teleskop til teleskop, fordi det er teleskopets brændvidde, der afgør, hvad forstørrelsen på et okular er. Derfor bruger du brændvidden til at regne forstørrelsen ud. Du får forstørrelsen ved at dividere teleskopets og okularets brændvidder med hinanden. Okularet giver en forstørrelse til det teleskop, du bruger. Men bruger du et andet teleskop med det samme okular, så får du en anden forstørrelse, da de to teleskoper har forskellige brændvidde. Hvis du har et 10 millimeter okular, som du bruger sammen med en stjernekikkert, der er 900 millimeter i brændvidde, så giver det 90 gange forstørrelse, fordi du skal divideret de to tal. 

Okularer med forskellige synsfelter

Okularer har også forskellige synsfelter afhængigt af, hvilket teleskop du bruger. Synsfeltet hentyder til dét  felt af himlen, du kan se gennem okularet. De forskellige synsfelter strækker sig over 50 grader til 82 grader. Hvis dit okular er 10 millimeter med 60 graders synsfelt, samtidig med din brændvidde er 900 millimeter, så vil dit synsfelt være 6 grader. Synsfeltet regner du ud ved at dividere okularets grad med okularets antal millimeter.

Hvilket okular skal du vælge? 

Hos Kikkertland.dk tilbyder vi gode kvalitets okularer med bedre linser og større synsfelt end de okularer, der medfølger, når du køber en stjernekikkert. Du kan både købe okularer enkeltvis og i sæt. Har du derfor kun ét okular, så anbefaler vi, at du tager et kig på vores sæt med okularer, hvor du finder mellem tre til syv forskellige forstørrelser. På den måde får du rig mulighed for at se forskellige objekter på stjernehimlen med flere forstørrelser i god kvalitet til fornuftige priser. Du kan også købe okularer enkeltvis, hvis du er på udkig efter en eller to bestemte forstørrelser. 

Har du brug for professionel rådgivning til at finde det rigtige okular? Så kontakt Kikkertland. Vi har mere end 25 års erfaring på området og står derfor altid klar til at give dig den bedste vejledning, hvis du har nogle spørgsmål. Du kan kontakte os telefonisk eller besøge os i vores butik i Aalborg

Køb sæt med okularer

Hos Kikkertland.dk kan du købe sæt med flere okularer, så du får forskellige forstørrelser til at observere stjernehimlen med. Vores okularer passer til alle typer stjernekikkerter. Vi tilbyder både sæt med tre til syv forskellige okularer. Her kan du også finde sæt, der indeholder farvefiltre og LED-lommelygte fra Skywatcher, Viewlux og Celestron. Farvefiltrene er med til at forbedre dine observationer af planeter, da de giver dig bedre kontraster. Når du køber et sæt hos os, får du ligeledes en robust aluminumskuffert med skumfor, så okularerne er godt beskyttet. 

Køb sæt med forskelligt tilbehør

Vil du gerne have et sæt med mange forstørrelser, så du får mest muligt ud af dine observationer? Vi tilbyder sæt fra Celestron med 14 stykker tilbehør inklusiv fem forskellige okularer med et 52 graders synsfelt. Her får du mulighed for at få 10 forskellige forstørrelser til at observere nattehimlen. Derudover medfølger der barlow linser, seks planetfiltre og ét månefiler til at observere månen med. Planetfiltrene forbedrer dine observationer af planeterne, så du kan se flere detaljer på de enkelte planeter. Månefilteret blokerer det lys, som månen sender ind i okularet, så du kan se månens detaljer bedre. Hvis du gerne vil have en ekstra stor forstørrelse, så fordobler Barlow-linserne forstørrelsen på din stjernekikkert. Dog skal du huske på, at store forstørrelser ikke altid give skarpe og klare billeder. 

Vores sæt fås med forskellige okular forstørrelse, men du kan også finde sæt med følgende forstørrelser fra mærket Celestron:
•    6 mm
•    8 mm
•    13 mm
•    17 mm
•    32 mm

Køb okularer enkeltvis

Hos Kikkertland.dk giver vi dig også mulighed for at købe okularer enkeltvis. Vi tilbyder okularer med gummiøjestykke fra mærket Skywatcher eller Celestron, som er behagelige at bruge - også for folk med briller. Ligeledes har vi også okularer med et stort synsfelt, så du ser store dele af nattehimlen og dens mange stjerner. Vi har okularer fra populære mærker som Celestron og Skywatcher med god optik, der giver fantastiske kontraster til fornuftige priser. Vores forstørrelser spænder bredt: Vi har forstørrelser fra alt mellem 2,5 mm til 40 mm. 

Hvilken forstørrelse er bedst? 

Når du skal vælge et okular til din stjernekikkert, så anbefaler vi, at den maximale forstørrelse er det dobbelte af stjernekikkertens diameter i millimeter. Det betyder, at en stjernekikkert på 70mm højst kan håndtere en forstørrelse på cirka 140 gange. Hvis du vælger en forstørrelse, der er alt for stor, så risikerer du ikke at få knivskarpe billeder. Det vil forstyrre din observation, så du ikke får mest mulig ud af den.