• Telefonisk vejledning
  • 100% dansk webshop og butik
  • 1-2 dages lynhurtig levering
  • 5 stjerner på Trustpilot

Guide til stjernekikkert

Skal du købe dit første teleskop, også kaldet stjernekikkert, eller skal du give et i gave? Eller har du allerede en stjernekikkert og leder efter en opgradering? Spørgsmålene kan være mange. Kikkertlands stjernekikkertguide og FAQ kan hjælpe dig med valg af den rigtige stjernekikkert til dit behov. Du kan herunder finde svar på, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du køber en stjernekikkert. Nærlæs vores guide og FAQ herunder for at træffe det rigtige valg.
Du kan desuden besøge vores butik i Aalborg for at få råd og vejledning samt prøve teleskoperne. Du er selvfølgelig også altid velkommen til at ringe til os for rådgivning på tlf. 96303409 eller skrive til os på mail. 

Sådan vælger du den rigtige stjernekikkert

For at spare dig for tid og penge, er det derfor en god idé at vælge lige netop det teleskop, der lever op til dine behov og forventninger! Kikkertland har mere end 30 års erfaring inden for stjernekikkeri, og vores eksperter vil derfor kunne rådgive og vejlede dig på bedste vis. Uanset om du er nybegynder, øvet eller ekspert indenfor astronomi, har fast budget eller noget helt fjerde, så kan du få hjælp her. Læs videre herunder og bliv klogere.

•    Er du nybegynder eller øvet?
•    Er det til barn eller voksen?
•    Hvilke objekter vil du kunne se?
•    Skal det være et computerstyret eller manuelt styret teleskop?
•    Vil du tage billeder med teleskopet?

Er du nybegynder? Så har vi lavet en kategori kun med begynder teleskoper! Herunder finder du et udvalg af teleskoper, som er særligt udvalgt, fordi de netop er lige til at gå i gang med, samtidig med at du stadig kan få nogle super flotte syn af nattehimlens fænomener. Måske du har et max budget? Det er muligt at finde modeller i mange forskellige prisklasser. Har du god erfaring med astronomi, er det muligvis en af de større teleskoper, som passer bedst til dig.
Herunder vil vi guide dig på bedst mulig vis og henvise til populære teleskopmodeller. Du kan se alle vores modeller under stjernekikkerter.

Stjernekikkert til børn og voksen 

For at vælge det rigtige teleskop er alderen vigtig, når der skal vælges stjernekikkert/teleskop. Derfor finder du anbefalinger til forskellige aldersgrupper samt børn og voksne herunder. Der er ligeledes råd og vejledning til begynderen, den øvede og eksperten, når der skal vælges det bedste teleskop.

Hvilken stjernekikkert skal jeg købe til mit barn?

Når du skal købe et teleskop til et barn, er det godt at have for øje, om barnet selv skal kunne bruge teleskopet, eller om det er noget I skal lave sammen. Til de mindste vil vi dog altid anbefale, at de får hjælp af en voksen til at finde objekterne på himlen. Derudover vil vi anbefale et linseteleskop, idet dette er nemt og hurtigt at gå i gang med og ikke kræver forkundskaber. Linseteleskoper kan også bruges om dagen til landskabsobservationer, og er derfor perfekt til børn, så de også kan få glæde af det i de lyse måneder. Det kræver dog en vendeprisme til teleskopet, da billedet er spejlvendt. Det kan også være en fordel at vælge et teleskop med motor, da objekter som eksempelvis månen forbliver i fokus, da motoren følger objektet.
 

Børn fra ca. 6 år op til ca. 10 år

Kendetegnet for alle modeller til børn fra 6-årsalderen er, at de skal være nemme at betjene, så barnet kan få fornøjelse af det i daglig brug.
Her et par forslag til letanvendelige linseteleskoper (refraktorer): Starfinder 60, Astromaster 70, Mercury 60, Mercury 70. Disse kan du læse mere om længere nede på siden.
 

Unge fra 10-15 år

I denne aldersgruppe begynder de fleste teleskoper at være relevante. Er det et teleskop, der skal kunne transporteres, så vil vi anbefale et linseteleskop, da disse både er nemme i opsætning, brug og transport. Er brugeren derimod god til teknik, IT og smartphones, kan man også vælge et teleskop med wifi eller go to-montering, da disse funktioner kan gøre oplevelsen nemmere og mere interessant. 

Hvilken stjernekikkerter er bedst til den voksne bruger

Her kan alle teleskoper håndteres, og vi anbefaler gerne spejlteleskoper (reflektor) med en tubus diameter på mindst 114mm. Jo større diameter, jo mere kan oftest ses i teleskopet. Med en 130 mm får du 30% mere lys ind end i et teleskop med 114 mm, så du kan se meget mere. Et teleskop med computerstyring (håndkontrol) eller wifi kan med fordel vælges såfremt disse passer i prisklassen. Der er godt at have for øje, om du er nybegynder, øvet eller ekspert på området. Det vil vi beskrive nærmere herunder.
 

Voksen nybegynder

Er du nybegynder inden for teleskopverdenen? Frygt ej – vi har mange fantastiske teleskoper, som passer til alle niveauer! Under begynder teleskoper kan du se alle de stjernekikkerter, som vi vil anbefale til nybegynderen. Derudover afhænger valget af teleskop også af, hvad du ønsker at se med det. Dog vil vi her fremhæve tre modeller, som er særligt gode til nybegynderen:

Skywatcher Skyhawk 114 Er en god all round stjernekikkert til Måne og planeter, stjerner, galakser og stjernetåger. Til teleskopet kan der tilkøbes en motor, der gør det nemmere at fastholde teleskopets fokus på de ønskede objekter.

Med Skywatcher Explore 130 kan du se tusindvis af spændende objekter på himlen. Der kan hertil købes en motor, så teleskopet, selv følger himmelobjekterne.

Med Celestron Starsense 127 kan du navigere over stjernehimlen med din smartphone. Ved at tilkoble din smartphone til teleskopet, får du vist, hvordan du skal bevæge teleskopet for at kunne se dit ønskede objekt. Nemmere bliver det ikke!
 

Voksen øvet

Har du allerede en stjernekikkert, men trænger du til at udfordre dig selv lidt mere? Hvis du allerede er en øvet stjernekigger, men tænker på at tage det til næste niveau, så er det et af de større teleskoper, du skal kigge på. Her er vi oppe i minimum 130-200 mm tubusdiameter. Dette kunne eksempelvis være Star Discovery 150i, Explorer 200/250 eller et af de større dobsonians som Skyliner 200/250mm. 

Derudover er det også en mulighed at forsøge sig med et wifi teleskop. Med et wifi teleskop kan du ved hjælp af en app vælge, hvilket objekt du ønsker at betragte, og så styrer teleskopet selv derhen.
 

Ekspert

Er du topprofessionel indenfor astronomi, så har vi også masser af fantastisk udstyr til dig! Hos Kikkertland finder du både højkvalitets- og topprofessionelle teleskoper! Hvis du er i tvivl eller har spørgsmål til vores udstyr, har vi et helt hold af eksperter, der sidder klar hver dag til at guide dig! Hvis der er noget, du mangler, men ikke kan finde på hjemmesiden, skal du ikke holde dig tilbage for at spørge vores eksperter om dette, da der er mulighed for at udvide vores sortiment. 

Computerstyret eller manuelt styret teleskop

Med et manuelt styret teleskop skal du selv finde objektet, som for eksempel Månen, galakser eller tåger.  Det vil være en fordel at have en app, hvor du kan se, hvor de forskellige planeter og så videre er på nattehimlen. Der kan også med fordel downloades et stjerneprogram på din smartphone som for eksempel Stellarium, eller du kan gøre brug af Gyldendals stjernekort, hvor du i bogform kan se stjernekonstellationer.

Det kræver tålmodighed at finde objekter på nattehimlen. Vær opmærksom på at pege på et objekt, når du bruger stjernekikkerten.

Med et computerstyret/datastyret eller wifi styret teleskop hjælper teleskopet dig med at finde det objekt, du ønsker at observere. Computerstyrede teleskoper har en håndkontrol med en database, hvor de forskellige objekter er indlagt. Et wifi-styret teleskop styres derimod ved hjælp en app på din smartphone eller tablet.

Astrofoto med teleskopet

Dette er ret avanceret og ikke altid helt nemt. Den nemmeste måde at tage billeder af Månen og planeterne er via din smartphone. For at holde smartphonen helt stille bruges ofte en smartphone adapter, som nemt kan påsættes okularet på teleskoppet. Kikkertland har adaptere som passer til stort set alle smartphones og teleskoper. Et planetkamera kan også bruges af begyndere til måne og planeter.

Såfremt der skal tages billeder med langtidseksponering, som af stjerner og tåger skal teleskopet have en motorstyring. Er du interesseret i mere seriøs astrofotografering, så anbefaler vi et teleskop med motor. Skyhawk 114, Explorer 130 og Nexstar 5 SLT er alle stjernekikkerter, hvor der kan kobles motor til.

Populære stjernekikkerter

Herunder har vi samlet nogle af vores mest populære stjenekikkerter. Under produktnavnene vil der blive fremhævet hvilke fordele, de hver især har, og hvad det er muligt at se med dem.
 

Starfinder 60Mercury 60

Disse to teleskoper er nogle af vores mest populære teleskoper til børn, og er især egnede fra ca. 6 år og op efter. Teleskoperne er meget prisvenlige og nemme at komme igang med. Med disse teleskoper kan Månen virkelig nærstuderes og planeterne ses som små skiver. De fire måner om Jupiter kan også ses. Begge teleskoper er også særdeles velegnede til landskabs observation. Hertil skal det påpeges, at Mercury 60 har et kraftigere stativ.
 

Mercury 70 og Astromaster 70, Vela Star 76

Med disse teleskoper ses Månen og planeter som en skive, og Jupiters fire måner kan også observeres. I modsætning til Mercury 60, er diameteren på tubus-røret ved disse teleskoper lidt større, nærmere betegnet 70mm og 76 mm, hvorved de også samler mere lys ind, hvilket gør, at man vil kunne se objekterne klarere. Disse teleskoper er også velegnede til børn og nybegyndere.
 

Astromaster 114 EQ og Astromaster 130 EQ

Disse teleskoper er en gode til den semi-professionelle stjernekigger. Månen og kratere kan nærstuderes, og man kan ane de første overfladedetaljer på planeter som Jupiter og Mars. Disse teleskoper er klassiske spejlteleskoper. Derudover kan man med disse teleskoper også se stjernetåger, flere af Jupiters måner, og man vil kunne genkende enkelte galakser som små pletter. Tubusrørets størrelse er ved disse teleskoper væsentligt større, hvorved der samles mere lys, og objekterne på himlen vil blive klarere. Disse teleskoper har en kraftigere montering og er meget stabile, men dermed også tungere, så det bliver mere besværligt at transportere dem. Hertil skal det påpeges, at Astromaster 130 EQ kan leveres med motor, hvilket gør, at objekter automatisk kan følges med stjernekikkerten.
 

Datastyrede teleskoper

Et datastyret teleskop, styres via en håndkontrol. En håndkontrol har indlagte objekter, så du nemt og hurtigt kan finde objektet du vil følge, hvorefter teleskopet automatisk styrer hen på det ønskede objekt.
 

Wi-Fi teleskoper

Et wi-fi teleskop styres via en app, som kan downloades gratis. Herved skal du blot vælge et objekt på appen, og så finder teleskopet det selv på nattehimlen.
 

Star Discovery 150i, Explorer 150P EQ3-2

Et teleskop med en 150mm tubus kan samle meget lys, hvilket gør observationer af nattehimlen endnu sjovere, mere spændende og langt flottere. Et teleskop af denne kaliber kan vise mange detaljer på både Månen og planeter. Du vil for eksempel kunne se Saturns ringes opdeling, stjernehober vil kunne ses i detaljer og tåger tager mere form.
 

Explorer 200 og Explorer 250

Disse teleskoper er perfekte, hvis du vil igang med seriøs hobbyastronomi. Teleskopet har en stor 200mm åbning, der samler rigtig meget lys, og med et stabilt EQ5 stativ står det sikkert. Explorer 200 kan vælges med forskellige monteringer, og med en motor er teleskopet velegnet til astrofotografering. Dog er teleskopet er forholdsvis tungt, og er dermed ikke velegnet til transport.

Med Explorer 200/250 mm bliver stjernetåger mere interessante, stjernehobe ses klart og også galakser vil blive mere tydelige. Man vil også kunne se endnu flere detaljer på Måne og planeter, samt Jupiters striber, hvor også den røde plet er synlig. Saturns ringe ses tydeligt delt, og helt op til fem af Saturns måner kan ses.
 

Skyliner 200Skyliner 250 og andre store dobsonian teleskoper.

Med et dobsonian teleskop får du en stjernekikkert med en fremragende ydelse til en lav pris. Derudover er teleskopet hurtigt og nemt at sætte op.
Teleskopet kan drejes via basen, som teleskopet står på. De store dobsonians modeller 200mm og 250 mm er velegnede til observation af Månen og planeter, såvel som Deep Sky objekter, hvorved man nemt får en "wow" effekt.

Hvis du ønsker at vide endnu mere om stjernekikkerter, kan du finde svar på ofte stillede spørgsmål under vores FAQ om stjernekikkerter. Har du stadig behov for rådgivning til valg af stjernekikkert, så står vores eksperter også gerne til rådighed på tlf. 9630 3409.

{{product.Title}} {{product.Title}}

{{discount | currency_format}}