• 100% dansk webshop
  • ✅Trustpilot-anmeldelser✅
  • Vi har åbent i butikken
  • Man-torsdag 9-16.00, fredag 9-12
     

Guide til stjernekikkert

Skal du købe dit første teleskop også kaldet stjernekikkert, eller skal du give et teleskop i gave? Stjernekikkert eller teleskop dækkker over det samme produkt. Kikkertlands stjerne guide kan hjælpe dig med valg af den rigtige stjernekikkert. Vores stjernekikkert guide fortæller dig, hvad du skal være opmærksom på, når du køber stjernekikkert. Besøg vores butik i Aalborg for at få råd og vejledning samt prøve teleskoperne. Eller læs vores guide herunder for at træffe det rigtige valg.

Du er selvfølgelig altid velkommen til at ringe til os for rådgivning på tlf. 9630 3409. 

Sådan vælger du den rigtige stjernekikkert

Er du helt nybegynder, har vi har en kategori med begynder teleskoper. Her findes et udvalg som passer til begyndere i forskellige prisklasse. Har du god erfaring med astronomi, kan vi anbefale at få rådgivning fra vores eksperter for at finde den helt rigtige stjernekikkert til dig. Med over 30 års erfaring vil Kikkertlands eksperter kunne guide dig på bedst mulig vis. Uanset om du er novice indenfor astronomi eller øvet, er det vigtig at finde den stjernekikkert, som passer bedst til dit behov.

  • Er du nybegynder eller øvet?
  • Er det til barn eller voksen?
  • Hvilke objekter vil du kunne se?
  • Skal det være computerstyret eller manuelt styret teleskop?
  • Vil du tage billeder med teleskopet?

Herunder vil vi guide dig på bedst mulig vis og henvise til populære teleskopmodeller.

Stjernekikkert til børn og voksen

For at vælge det rigtige teleskop er alderen vigtig når der skal vælges stjernekikkert/teleskop.

Børn op til ca. 10 år.

Vi anbefaler at en voksen hjælper barnet med at finde objekter som Måne og planeter. Det kunne være en fordel at vælge et teleskop med motor, da objektet som f.ex månen forbliver i fokus da motoren følger objektet.

Unge fra 10-15 år

Kan normalt bruge stjernekikkert/teleskop uden større problemer og en model med AZ montering kunne være en god løsning.

fra 15 år og op

Her kan alle teleskoper håndteres og vi anbefaler gerne spejlteleskoper med en tubus diameter på mindst 114mm. Et teleskop med computerstyring (håndkontrol) eller wifi kan med fordel vælges såfremt disse passer i prisklassen.

Computerstyret eller manuelt styret teleskop

Et manuelt styret teleskop - her skal du selv finde objektet, som f.ex. månen, galakser eller tåger.  Det vil være en fordel at have en app hvor du kan se hvor de forskellige planeter mm er på nattehimlen. Der kan også med fordel downloades et stjerneprogram som f.ex. Stellarium eller gør brug af Gyldendals stjernekort hvor du kan se stjernekonstellationer.

Det kræver tålmodighed at finde objekter på nattehimlen. Vær opmærksom på at pege på et objekt når du bruger stjernekikkerten.

Med et computerstyret/datastyret eller wifi styret teleskop hjælper teleskopet dig med at finde det objekt du ønsker at observere. Computerstyrede teleskoper har en håndkontrol med en database, hvor de forskellige objekter er indlagt. Et wifi-styret teleskop styres vha en app på din smartphone eller tablet og du kontroller teleskopet via denne.

Astrofoto med teleskopet

Dette er ret avanceret og ikke helt nemt. Det er muligt at tage billeder at Månen og planeterne via din smartphone, for at holde smartphonen helt stille bruges ofte en smartphone adapter.

Et planetkamera kan også bruges af begyndere til måne og planeter. Såfremt der skal tages billeder med langtidseksponering som af stjerner og tåger skal teleskopet have en motorstyring.

Populære stjernekikkerter

Herunder findes nogle af de mest populære modeller, hvor du kan se fordelene ved stjernekikkerterne.

Starfinder 60Mercury 60 og Astromaster 60

Vore populære begynder teleskoper fra ca. 7 år og op. Et prisbilligt teleskop til at komme igang. Månen kan virkelig nærstuderes og planeterne ses som små skiver. De 4 måner om jupitor kan ses. Alle teleskoper kan også bruges til landskabs observation. Starfinder 60 har et kraftigere stativ.

Mercury 70 og Astromaster 70

Her ses månen og planeter som en skive og jupitors 4 måner kan observeres. Diameteren på tubus-røret er lidt større nemlig 70mm og 76 mm og samler mere lys ind.

Astromaster 114 EQ og Astromaster 130 EQ

Disse teleskoper er en godt semi-professionelt teleskop. Månen og kratere kan nærstuderes. Nu kan de første detaljer på planeter som Jupitor og Mars ses. Disse teleskoper er klassiske spejlteleskoper. Stjernetåger kan ses og nogle galakser genkendes som små pletter. De større jupitor måners skygger kan ses på jupitor. Tubusrørets størrelse er næsten alt og med en 130mm tubus samler teleskopet mere lys en f.eks en 114mm stjernekikkert. Disse teleskoper har en kraftigere montering og er meget stabile (og også tungere). Kratere på månen kan studeres i detaljer. De første detaljer kan ses på Jupitor og Mars. Stjernetåger er imponerende. Galakser genkendes stadig som så pletter. Skyggen fra Jupitors måner ses på planeten, som ses som en skive. Explorer 130 EM fra Skywatcher leveres med motor, så objekter kan følges med stjernekikkerten.

Datastyrede teleskoper

Et datastyret teleskop, styres via en håndkontrol. En håndkontrol har indlagte objekter så du nemt og hurtigt kan finde objektet du vil følge.

Wi-Fi teleskoper

Et wi-fi styret teleskop, styres via en app, som kan downloades gratis. Tryk på objektet du vil se og teleskopet finder derhen.

Omegon 150, Explorer 150 EQ3-2, Star Discovery 150i

150mm tubus samler meget lys og gør observationer af nattehimlen endnu sjovere. Mange detaljer på måne og planeter. Jupitors striber viser mere struktur i rolig luft. Saturns ringes opdeling er nu synlig. De lyse stjernehober ses mere i detaljer og tåger tager mere form.

Explorer 200 og Explorer 250

Her er hvad du har brug for at komme seriøst igang inden for hobbyastronomi. Teleskopet har en stor 200mm åbning der samler rigtig meget lys og med et stabilt EQ5 stativ står det sikkert. Explorer 200 kan vælges med forskellige monteringer til. Med en motor er teleskopet velegnet til astrofotografering. Teleskopet er forholdsvis tungt.

Med Explorer 200/250 mm bliver stjernetåger mere interessante. Stjernehobe ses godt. Lyse galakser - her kan spiralarme ses. Mange detaljer på Måne og planeter. Jupitors striber - her kan strukturer ses i rolig luft, den store røde plet er synlig. Saturns ringe ses tydelig delt, og helt op til 5 af Saturns måner kan ses.

Skyliner 200Skyliner 250 og andre store dobsonians.

Med et dobsonian teleskop får du en kikkert med en fremragende ydelse til en lav pris. Teleskopet er hurtigt og nemt at sætte op.
Teleskopet kan drejes via basen som teleskopet står på. De store dobsonians modeller 200mm og 250 mm er velegnede til observation af Månen og planeter, såvel som Deep Sky objekter. Her fås en "wow" effekt.

Har du stadig behov for guidning til valg af stjernekikkert, så står vores eksperter gerne til rådighed på tlf. 9630 3409.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{{product.Title}} {{product.Title}}

{{discount | currency_format}}
Trustpilot