FAQ: stjernekikkerter

Ofte stillede spørgsmål om stjernekikkerter

Herunder finder du svar på de oftest stillede spørgsmål omkring stjernekikkerter.

Hvad er et teleskop?
Et teleskop er et optisk instrument, der gør det muligt at observere noget, der er meget langt væk — eksempelvis galakser, stjerner eller måner. Fordi det ofte bruges til at kigge på stjerner, bliver det også kaldt en stjernekikkert.

 

Hvordan fungerer et teleskop?
Et teleskop består af en tubus, som er et langt rør, hvori optikken sidder. I tubus/røret sidder der et objektiv, som enten er et spejl eller en linse. Dette opsamler lys og fokuserer det, så et billede kommer frem. Generelt gælder, at jo større optikkens diameter er, jo mere lys kan trænge ind. Dermed kan forstørrelsen blive højere, og du vil kunne se mere.

Der hvor man kigger ind, sidder der et okular. Okularet giver forstørrelsen. 

 

Hvad er et okular?
I det stykke man kigger i, sidder et okular. Okularet giver forstørrelse. Okularet er således det, der gør, at observationerne kan ses med det menneskelige øje.

 

Hvad kan jeg se i et teleskop?
Rent astronomisk kan du se Månen, stjerner, planeter, galakser og Solen (hvis du bruger solfilter). Dette indbefatter også overfladedetaljer på fx Mars, stjernekonstellationer, stjernetåger og meget mere. Hvor meget du kan se på himlen, afhænger dog i høj grad af, om der er mørkt, hvor du befinder dig, og om der er klart vejr.

Du kan også lave observationer på landjorden af fx dyreliv, sport, natur eller andet, der befinder sig på lang afstand. Dette kræver dog en vendeprisme, da motiverne i et linseteleskop spejlvendes for det menneskelige øje. Hertil kan et spejlteleskop ikke bruges, da det vender billedet på hovedet.

Dog skal det tilføjes, at det afhænger af objektivet og okularet, hvor meget man kan se, og det må derfor ikke forventes, at alle teleskoper viser alting lige klart. Generelt kan man sige, at jo større mm. tubus har, jo mere kan du se.

 

Vil det jeg ser igennem teleskopet ligne det, jeg ser på billeder?
Nogle ting kan fremstå lige så klart som et fotografi som eksempelvis månen, stjerner og nogle planeter. Dog vil nogle af de fjernere objekter ikke kunne sende nok lys ud, til at det menneskelige øje kan opfange deres farve ved brug af små teleskoper. Derfor kan selv farverige stjernetåger komme til at fremstå grå, hvis de observeres i små teleskoper.

 

Er et linse- eller spejlteleskop bedst?
Man kan ikke udpege et teleskop, som er det “bedste”, men man må derimod spore sig ind på, hvad man ønsker at bruge teleskopet til. Ethvert teleskop kan vise genstande, der er meget langt væk, men selvfølgelig er nogle teleskoper bedre til at vise visse typer af genstande end andre.

Et linseteleskop, også kaldet en refraktor, er ofte lettere og mindre end et spejlteleskop, og dermed nemmere at håndtere og flytte. Derfor er et linseteleskop også godt, hvis du ønsker at pakke det væk mellem dine observationer, eller ønsker at transportere dit teleskop. Et linseteleskop med lang brændvidde vil ofte være et godt valg for dig, der er interesseret i at observere planeter. Derudover er denne form for teleskop også bedre til landskabsobservationer. Se alle vores linseteleskoper.

Et spejlteleskop, der også kaldes en reflektor, er et større teleskop grundet dets store tubus, og derved ikke så mobilt og transporterbart. Dog er det rigtig godt, hvis man kun er interesseret i at kigge på stjernehimlen, fordi spejlteleskopet giver dig mulighed for en større forstørrelse. Et spejlteleskop er derfor godt til dig, der er interesseret i de mere diffuse himmelfænomener såsom stjernetåger og galakser. Se hele udvalget af spejlteleskoper.

Om du bør købe et linse- eller spejlteleskop, kommer derfor an på, hvad du vil have ud af din teleskopoplevelse.

 

Hvad er et Newton-teleskop?
Et Newton-teleskop er på mange måder en klassisk stjernekikkert, og man får ofte meget for pengene, fordi den er forholdsvis billig at fremstille. Designet er nemlig meget simpelt og består af et hovedspejl bagerst, der reflekterer lys op i teleskopet, hvor et mindre sekundært spejl så reflekterer det ud til siden, hvor man kan kigge ned i teleskopet. Et Newton-teleskop er derfor også kendetegnet ved, at man observerer igennem teleskopets side.

Et Newton-teleskop er velegnet til at observere svage stjernetåger, fordi det ofte har en forholdsvis lav blænde.

 

Hvad er et Dobson-teleskop?
Et Dobsonian-teleskop er et teleskop, med en meget stor tubusdiameter. De er meget velegnede til at observere svage himmelobjekter som f.eks. nebula og galakser, da dette netop kræver stor objektivdiameter. Et Dobson-teleskop er meget enkelt i sit mekaniske design, og er let at pakke sammen og transportere. Læs mere under menuen Dobson-teleskoper.

 

Hvilket teleskop skal jeg vælge - manuelt, data- eller wi-fi-styret?
Ved et manuelt styret teleskop skal du selv finde objektet som eksempelvis månen. Du kan dog med fordel lade dig guide af enten apps eller Gyldendals Stjernekort, så du nemmere finder de objekter, du leder efter.

Med et datastyret teleskop er der tilkoblet en håndkontrol, hvori der er en database med flere tusinde spændende himmelfænomener indlagt. Derfor skal du blot vælge dit objekt på håndkontrollen, og så stiller teleskopet automatisk ind på det.

Et wi-fi-styret teleskop styres ved hjælp af en app på din smartphone. Derudover indeholder appen flere tusinde spændende objekter, hvortil du blot skal vælge, og så styrer teleskopet selv derhen.

Det skal hertil tilføjes, at der ikke kan tilføjes wi-fi på et manuelt styret teleskop. Der kan dog godt tilføjes håndkontrol til wi-fi og modsat.

 

Hvad er en søger?
De fleste teleskoper har en søger, der sidder på siden af teleskopet. I princippet er søgeren en lille stjernekikkert med en lille forstørrelse, men større synsfelt. Med en søger kan du let og hurtigt finde dine ønskede observeringsobjekter, og hvis ikke de kan findes i søgeren, vil de være meget svære at finde i teleskopet.

 

Kan jeg tage billeder af mine observationer?
At tage billeder af Månen eller planeterne er relativt simpelt. Her kan du bruge stort set alle teleskoper og alle kameraer, såsom din smartphone. Du holder således bare kameraet op foran okularet og fotograferer det, du ser. Dog kan du også købe en smartphone adapter, som lader dig sætte din smartphone fast på okularet, og på den måde lader dig tage pæne billeder, der ikke er slørede.

Hvis du derimod vil fotografere stjernetåger, galakser eller andre deep sky-objekter er det lidt mere kompliceret. Her anbefaler vi, at du bruger et digitalspejlreflekskamera (DSLR). Derudover kræver det en ækvatorialmontering med motor eller computerstyring, da sådan en følger objektets bevægelse, mens man tager billedet.

 

Er høj forstørrelse bedst?
Det kommer an på, hvilke objekter du ønsker at observere. I visse tilfælde kan forstørrelsen blive for høj, hvormed det reducerer synsfelt og lysstyrke, således at svage objekter bliver svagere. Det kommer derfor meget an på, hvor stort dit objektiv er, og hvor meget lys denne kan lukke ind. Jo mere lys, der kan komme ind og stimulere øjet, jo højere en forstørrelse kan du få.

 

Hvad er en refraktor?
En refraktor, også kaldet et linseteleskop, er oftest et lille og let teleskop. Netop derfor er det også godt til dig, der ønsker at transportere dit teleskop. En refraktor med lang brændvidde er især godt til at observere planeter eller til at lave landskabsobservationer. Læs videre her og blive klogere på refraktor teleskoper.

 

Hvad er en reflektor?
En reflektor, også kaldet et spejlteleskop, er ofte et lidt større teleskop, fordi den ofte har en større tubus. En reflektor giver dig derfor rig mulighed for stor forstørrelse, så du kan se masser af flotte billeder af himlen såsom stjernetåger og galakser. Dog er det ikke så nemt at transportere. Du kan klikke videre her og lære mere om reflektor teleskoper.

 

Hvilket stativ skal jeg købe til mit teleskop?
Til langt størstedelen af vores teleskoper er der et medfølgende stativ, så du ikke behøver at tage stilling til, hvilket stativ der passer bedst.

At have et godt stativ til sit teleskop er nærmest altafgørende for at kunne give stjernekikkerten den nødvendige stabilitet, det behøver. Et højkvalitetsstativ kan derfor forbedre teleskopets ydeevne og give dig endnu flottere og mere spændende observationer.

 

Hvad kan et teleskop med motor?
En motor tracker jordens rotation, og kan holde det ønskede objekt i fokus, når du selv manuelt har fundet det. En motor kan derfor ikke finde dine ønskede observationsobjekter.

Bemærk at der kun kan monteres motor på EQ-monteringer.

 

Hvad er et go to-montering?
Med en go to-montering, også kaldet datastyret, finder teleskopet selv det objekt, du gerne vil undersøge. Ved hjælp af go to-monteringens indbyggede motor og håndkontrol, er alt du skal gøre blot at indtaste dit ønskede objekt på håndkontrollens database og trykke ”go to”, og så vil teleskopet selv indstille sig mod objektet. Teleskopet vil derefter automatisk beholde dit objekt i fokus, da det følger jordens rotation. En go to-montering er derfor perfekt til dig, der gerne vil have det så nemt som muligt.

Go to montering er ydermere særdeles godt til astrofotografering.

 

Hvilket tilbehør bør jeg købe til mit teleskop?
Der findes masser af spændende udstyr og tilbehør, som du kan købe til dit teleskop.

Er du interesseret i at se på solen kan du eksempelvis købe et solfilter. Vi har mange forskellige filtre, der skaber god kontrast i billederne og derfor gør det nemmere at observere objekter på himmelen. Du kan finde alle typer af filtre under astronomi filter til teleskop.

Hvis du sikkert og nemt vil transportere dit teleskop, anbefaler vi, at du anskaffer dig en teleskoptaske, der passer til dit teleskop.

Er du interesseret i at opnå højere eller lavere forstørrelse på dit teleskop, har vi også masser af okularer og Barlowlinser, som du kan tilkøbe dit teleskop.

Vi har også masser af spændende litteratur til både børn og voksne om astronomi, der med garanti vil gøre dig klogere på universet. Se alle vores bøger om astronomi.

Leder du efter noget andet udstyr til din stjernekikkert? Så finder du det samlet det hele under stjernekikkert udstyr.

 

Når jeg kigger i mit teleskop, er det helt mørkt, selvom der er stjerneklart?

Her er der to ting, der kan gøre sig gældende:

  1. Dækslet. Det er nemt at glemme, at der sidder et dæksel på teleskopet første gang, man skal bruge det, derfor bør man tjekke det som det første.

  2. Forstørrelse. Måske du har valgt et okular, der giver en for høj forstørrelse. Vi anbefaler altid, at du starter med den laveste forstørrelse og arbejder dig opad. Start med f.ex 20mm/25mm - og skift herefter til 10mm.

 

Hvordan bruger jeg min søger?
En søger bruges til let og hurtigt at finde det objekt, der skal undersøges. Søgeren skal justeres, før man bruger den. Det kan gøres på følgende måde:

  1. Placer søgeren så denne er parallel med teleskopets tubus

  2. Find et objekt på ca. 1000 meters afstand

  3. Sørg for, at objektet ses midt i billedfeltet i dit teleskop (hovedkikkerten) og kig i din søger.

Hvis billedet også er centreret i søgeren, er det ikke nødvendigt at justere sigtekikkerten.

4. Hvis billedet derimod ikke er centreret, skal du dreje på justeringsskruerne på søgeren, indtil objektet også her er justeret. 

 

Hvordan fokuserer jeg?
Det kan være langt sværere at indstille fokus end man lige tror, derfor skal man heller ikke lade sig skræmme væk, bare fordi teleskopet ikke fokuserer første gang, man bruger det.

For at øve sig i at indstille fokus, kan det derfor være en god idé at øve sig i dagtimerne på objekter, der er nemmere at lokalisere.

1. Fokus justeres ved at dreje frem eller tilbage på teleskopets fokuseringshjul.

2. Start først med et okular med mindre forstørrelse, og indstil fokuseringen til billedet er skarpt. Skift herefter til større forstørrelser, og indstil skarpheden igen. Husk at okularer med store tal giver lille forstørrelse.  

 

Kan jeg købe en håndkontrol til wi-fi teleskop?
Ja, du kan godt købe en håndkontrol til dit wi-fi teleskop. Du kan også tilkøbe wi-fi til dit datadrevne teleskop.

 

Kan jeg købe wi-fi til mit standardteleskop?
Nej du kan ikke tilkøbe wi-fi til et manuelt styret teleskop.

 

Hvorfor kan mit motordrevne teleskop ikke finde himmelfænomenerne?
En motor til teleskop fungerer ved, at den tracker dine ønskede objekter ud fra jordens rotation. En motor kan derfor kun bibeholde dine observationer i fokus, men kan ikke finde objekterne for dig. Til dette skal du bruge enten wi-fi eller håndkontrol.

 

Hvad er en Barlow- linse?
En Barlow-linse er et øjestykke, der befinder sig imellem teleskopet og okularet. En 2x Barlow-linse fordobler okularets forstørrelse. Eksempelvis: Hvis du bruger et teleskop med en brændvidde på 900 mm med et 20 mm okular, så har du 45x forstørrelse. Hvis du tilføjer 2x Barlow-linsen, vil du få 90x forstørrelse.

Hvis du derfor har to okularer, får du fire forskellige forstørrelse ved tilkøb af en 2x Barlow-linse.

 

Hvordan udregner jeg okularets forstørrelse (power)?
Det er ikke en nødvendighed at kunne udregne okularets forstørrelse. Her på vores hjemmeside finder du hver enkelt teleskops forstørrelse under produktets beskrivelse, og derfor behøver du ikke selv at kunne udregne det. Hvis du alligevel er interesseret i at lære, hvordan du udregner forstørrelsen, kan du læse med her:

Et teleskops forstørrelse afhænger af forholdet mellem to uafhængige optiske systemer: Selve teleskopet og det okular, der kigges igennem. For at kunne bestemme teleskopets forstørrelse - eller power – skal du dividere teleskopets brændvidde (i mm) med okularets brændvidde (i mm).

Teleskopets brændvidde er afstanden fra lysindgangen (linsen eller spejlet) til det punkt, hvor lyset samler sig. Dette punkt kaldes også for brændpunktet. Brændvidden for det enkelte teleskop ses under beskrivelsen af produktet.

Et okular kan udskiftes, og derfor kan du med det samme teleskop opnå flere forskellige forstørrelser.

For eksempel vil et 20 mm okular brugt på et 1000 mm brændvidde teleskop give en styrke på 50x (1000/20 = 50). Mens et 10 mm okular brugt på det samme instrument vil give en styrke på 100x (1000/10 = 100). Jo mindre okularet er, des højere bliver forstørrelsen.

 

Hvorfor ser der ud til at være en sort cirkel i midten af mit billede, når jeg ser på en stjerne eller planet?
Hvis du kan se skyggen af det sekundære spejl (sort cirkel) og/eller edderkoppevinger, mens du ser gennem okularet, er teleskopet ikke fokuseret, altså ikke stillet skarpt på objektet.

Drej fokuseringsknappen, indtil den sorte skygge bliver mindre, indtil du når det punkt, hvor skyggen forsvinder. Billedet skulle nu være i fokus. Hvis du fortsætter med at dreje på fokuseringsknappen, og skyggen vender tilbage, og billedet bliver større, har du passeret fokus og skal dreje fokuseringsknappen i den modsatte retning. Hvis du vil gøre det fokuserede billede større, skal du bruge et okular med højere forstørrelse.

 

Hvordan finder jeg den rigtige forstørrelse?
Der findes flere forskellige måder, hvorpå man kan finde den rigtige forstørrelse på.Den nemmeste og mest praktiske måde er:

  1. Start med den lavest mulige forstørrelse og arbejd dig opad.

  2. Start i dagtimerne, så det er nemmere at finde og fokusere på dine objekter. 

Er du lidt mere teknisk, og ønsker du at fordybe dig i teleskopernes verden kan du også udregne et teleskops maksimale forstørrelse:Et teleskop har nemlig praktiske grænser for, hvor høj og lav brugbar forstørrelse det kan have. Disse grænser er bestemt af både optikkens love, og hvad der er muligt for det menneskelige øje at se. Som tommelfingerregel udregnes den maksimale brugbare forstørrelse ved at gange tubusdiameteren med 2. Dette vil eksempelvis betyde at et teleskop med en tubusdiameter på 130 mm, cirka har en maksimal forstørrelse på 260x.

 

Hvilke stjernekikkert-modeller er bedst?

Det afhænger helt og holdent af, hvad du skal bruge stjernekikkerten til, og hvad du gerne vil kunne se med den. Måske er du tilhænger af wi-fi? Eller vil du gerne kunne observere både astronomi og landskabet? Der er forskellige egnede model til disse formål. Du kan læse mere, om hvilke modeller der kan være bedst egnede til dit behov i vores stjernekikkert-guide.