Guide til kikkert

Ønsker du dig en ny kikkert eller vil du give en kikkert i gave, men er du i tvivl om, hvilken kikkert der er bedst? Kikkertlands kikkert guide hjælper dig med valget af den rigtige kikkert. Vores kikkert guide vil gennemgå de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du skal købe din kikkert.

Du er også velkommen til at besøge vores butik i Aalborg for at afprøve og teste din nye kikkert. Eller du kan læse videre i vores guide herunder for at træffe det bedste valg.

Du er naturligvis altid velkommen til at ringe for råd og vejledning fra vores specialister på tlf. 9630 3409.

Hvilken kikkert skal du vælge? 

Er du interesseret i en kikkert til all round brug, har vi en kategori med all round kikkerter. Her finder du et bredt udvalg i forskellige prisklasser, som kan dække de fleste behov.

Er kikkerten til speciel brug eller hobby? Så er det en god ide at vurdere, hvad skal du bruge kikkerten til. Der kan nemlig være forskel på hvad kikkerten er bedst velegnet til - for eksempel astronomi, fugle, marine, jagt, golf og mange andre formål. Derfor anbefaler vi dig at vælge en kikkert, der passer til dit behov, så du får den bedste synoplevelse.

Hvilket formål kikkerten er til? 

Du kan finde udvalg af kikkertmodeller til disse formål på vores webshop. Du kan også læse videre her i vores kikkertguide for flere råd og anbefalinger. Med mere end 30 års erfaring vil Kikkertlands eksperter kunne råde og vejlede dig på bedste vis.

Kikkerter til special brug

Du behøver ikke at være specialist for at finde den bedste kikkert. Er du på udkig efter en kikkert til din hobby eller anden special brug, kan du finde nogle af de mest populære specialkikkerter herunder.

Kikkert til fugle og natur

Leder du efter en kikkert til natur og fugle observationer, er en 8x eller 10x forstørrelse velegnet. Kun hvis du har en meget sikker hånd er en 12 x forstørrelse det bedste valg. Jo højere forstørrelse, jo mere stille hånd skal du nemlig have. Derfor kan en håndholdt kikkert med for stor forstørrelse gøre billede uklart og rystet, hvilket ikke giver dig en god oplevelse med fuglekiggeri.

Det er desuden en god idé at vælge en model, som er velegnet i de blandede lysforhold, naturen byder på. Det kan derfor være en fordel at vælge en lysstærk kikkert, så du altid er sikker på at få et lyst og klart billede.

Naturligvis er det også en vigtig parameter at kikkerten er vandtæt og dugfri samt nem at bære. Det er langt størstedelen af kikkerter heldigvis og alle kikkerter kommer med en taske og rem, så du kan have kikkerten med på udflugt.

Vi kan blandt andet anbefale disse modeller til fuglekiggeri:
Asphen Classic, Viewlux Ultra PC og Viewlux ED

Går du efter den ultimativ bedste kikkert til fugle, så tag et kig på den revolutionerende Zeiss Conquest HD eller Zeiss Victory, der er formidabel som fuglekikkert. Se desuden hele vores udvalg af natur og fuglekikkerter.

Rejsekikkert

Kikkerter til rejsebrug kaldes ofte en minikikkert eller lommekikkert. Det almindelige valg af størrelse for en rejsekikkert er 8x25 og 10x25. Vi anbefaler en mindre linse (20-30mm), da disse er lettere og fylder mindre, når du skal på sightseeing, safari, hiking eller noget helt fjerde. Da rejsekikkerten fylder og vejer minimalt, er den desuden ideel når du skal pakke kuffert til rejsen.

Vi kan blandt andet anbefale disse rejsekikkerter: Elbrus, Jaeger Elite og Kowa SW

Ønsker du en af de bedste rejsekikkerter anbefaler vi ZEISS Terra ED Pocket eller ZEISS Victory Pocket. Disse har fantastisk ED optik og specielle belægninger, der kompenserer for de mindre linser - og derfor giver dig et fremragende billede.

Se nærmere på udvalget under mini og kompakte kikkerter.

Jagtkikkert

Kendetegnet ved en jagtkikkert er, at de er specielt fremstillet til formålet. En god kikkert til jagt giver dig klare og detaljerige billeder af dyrene uanset lysforholdene. Det betyder, at en jagtkikkert skal være velegnet til daggry og skumring, hvor dyrene kan være svære at spotte. Derudover skal en jagtkikkert kunne medbringes i alt slags vejr.

Den mest almindelige størrelse for en jagtkikkert er 8x42 og 10x42. Der findes dog flere forstørrelser og objektivlinsestørrelser, der kan være velegnet for at få den højeste lystransmission.

Vi anbefaler disse kikkerter til jagt: Jaeger Elite kikkert, Viewlux Ultra PC og Viewlux ED

Ønsker du
den bedste kikkert til jagt anbefaler vi ZEISS grundet deres revolutionerende optik. Vi kan blandt andet anbefale deres prisvenlige Terra ED kikkert. Dernæst anbefaler vi Conquest modellerne og sidst vil den ultimative jagtkikkert være en af ZEISS Victory modellerne.

Alle vores jagtkikkerter er valgt specielt ud fra det formål at give den bedste oplevelse på jagten. Se hele udvalget under 
jagtkikkerter.

Digitale og termiske natkikkerter

Med en natkikkert kan du se og navigere i mørket. Inden for natkikkerter findes der to typer: Termisk og digital. Den digitale natkikkert kan både bruges om dagen og natten. Størstedelen af vores digitale natkikkerter lader dig tage billeder eller video af dine opdagelser - nogle kan endda vises i farver. Den digitale natkikkert fungerer i mørket, fordi den bruger infrarødt lys, der lader dig spotte dyrene uden af skræmme dem væk.

Fordelen ved den
termiske kikkert er, at den kan afsløre dyr, som kan være gemt bag træer eller buske. En termisk kikkert reagerer nemlig på varme, hvorfor dyr vil skille sig ud fra andre omgivelser. En natkikkert kan være yderst brugbar for både dyreobservation, jagt, eftersøgning, varmetab, sejlads og anden navigering i mørket.

Populære prisvenlige digitale natkikkerter: Levenhuk Halo natkikkert, Levenhuk Halo wi-fi og Ermenrich NS1000.

Går du efter de ultimativ bedste digitale natkikkerter, så tag et kig på de revolutionerende modeller fra SIOnyx med visning i farver som blandt andet SIOnyx Aurora Black, SIOnyx Aurora Pro.

Populære termiske kikkerter: Flir Scout TK, Zeiss Termisk kikkert DTI.

Marinekikkert

En marinekikkert med størrelse 7x50 er det mest almindelige valg. Du anbefales at vælge en model med 7x forstørrelse, da en større forstørrelse vil være svær at holde stille til søs. Derudover har marinekikkerter ofte 50 mm linser, hvilket giver dig lyse og klare billeder.

Marinekikkerten er desuden nitrogenfyldt, så den er 100% vandtæt og fri for indvendig dug.

Nogle modeller har desuden pejlekompas med natbelysning. Se vores populære
marinekikkerter.

Vi kan blandt andet anbefale disse til marienbrug: Kobe Seamaster, Asphen Marine, Helios Oceanmaster, Nikon Marine eller Steiner Navigator Pro

Hvad betyder kikkertens tal?

En kikkert betegnes for eksempel 10x42. Det betyder, at forstørrelsen er 10x og tallet 42 angiver den forreste objektivlinses diameter – altså 42 mm.

Man kan tro, at jo større forstørrelse, jo bedre kikkert – men sådan er det ikke. Faktisk skal du se på hvilke materialer, der er brugt, prismerne og coating på kikkerten. Det er nemlig optikken, der bestemmer hvor god kikkerten er. Forstørrelsen skal derimod være passende til det kikkerten skal bruges til.

Til de fleste observationer vil 8x eller 10x forstørrelse være rigeligt. Op til denne forstørrelse kan kikkerten holdes stille uden stativ – uden at billedet bliver rystet. Med højere forstørrelse (over 12x) vil det være bedre at sætte kikkerten på stativ. 

En 8x forstørrelse giver dig et bredt synsfelt og er nem at holde rolig. Det er derfor et populært valg til all round - dvs. til at udforske både dyreliv og landskabet.

En 10x forstørrelse kan for nogle være mere urolig i billedet, men den trækker også objektet en smule tættere på, så du bedre kan se detaljerne. Det er ofte et populært valg hos fugleentusiaster.

Hvis der ønskes større forstørrelse vil en udsigtskikkert (spottingscope) på stativ være bedre. Disse har typisk fra 20x-60x forstørrelse. Her har du derfor mulighed for at zoome i intervallet 20-60x.

Udsigtskikkert: Asphen Classic, Viewlux Elite, Celestron Ultima, Vanguard ED 

Går du efter den ubetingede bedste kikkert til udsigt, så tag et kig på ZEISS Conquest Gavia, som sikrer dig suveræn overlegen optik.

Se hele udvalget af vores udsigtskikkerter under udsigtskikkerter.

Kikkert specifikationer

Forstørrelse

Det første tal, der betegner kikkerten (fx 10x), er forstørrelsen. I praksis betyder det, at du ser et objekt, der er 100 m væk, som det ses på 10 m med det blotte øje. Med andre ord, objektet synes 10 gange nærmere, når det betragtes gennem kikkerterten.













Objektivdiameter

Det andet tal, f.eks. 50 eller 42, er objektivlinsens diameter i millimeter. Jo større objektivdiameter, jo større er kikkerten fysisk. Standard størrelsen for håndholdte kikkerter er 42 mm.

Okularer

De små linser på kikkerten, som vender ind mod øjnene. Det er okularerne, du kigger igennem. Disse kan være med twist-up funktion, så du kan anvende kikkerten både med og uden briller. Få kikkerter har gummiøjestykker, og det betyder, at der på okularet sidder et gummistykke, som kan foldes ned, hvis du bruger briller.

Synsfelt

Synsfeltet indikerer landskabets bredde i meter synligt i kikkerten på en afstand af 1000 m. Jo bredere synsfelt, jo nemmere er det at finde en bestemt genstand. Jo højere forstørrelse, jo mindre synsfelt. Se det specifikke synsfelt for hver kikkert i produktbeskrivelserne.

Coating

Alle kikkerter er i dag forsynet med coating, som er en belægning, der lægges på glasset for at forbedre lysgennemgangen og samtidig reducere reflekser.

Har en kikkert "fully coated" linser menes der, at kun nogle af linserne er behandlet, mens "multi" og "fully multicoatning" betyder, at samtlige linseoverflader er behandlet. Du opnår derfor maksimal lysgennemgang - faktisk op til 60% mere, end hvis de var ubehandlede.

Der er stor forskel på hvilken coating, der anvendes på kikkerterne. En god coating øger lystransmissionen væsentligt. Se de forskellige typer coating under hver produktbeskrivelse.

Fasecoating

Fasecoating benyttes kun i de bedste kikkerter og sikrer en højere detaljegrad og lysstyrke i billedet. For at maksimere lysgennemgangen er de antirefleks-behandlet.

Fasecoating på BAK-4 tagprismer eliminerer interferens ved prismekanten, sikrer højere opløsning og overlegen farvegengivelse. BAK-4 prismer giver ca. 40 % bedre lysgennemgang end BAK-7 prismerne, og de er derfor bedre i skumringen. Dog anvendes der i langt størstedelen af kikkerter BAK-4 prismer.

Kikkerter med fasecoting: Viewlux Ultra PC, Vanguard Spirit XF og KOWA SVII

ED-glas

Med ED-glas får du det bedste kikkertglas på markedet. Det er derfor de absolut bedste kikkerter, der har ED glas. Glas med extra low dispersion minimerer refleksion og giver fremragende farvebalance og gengivelse af billedet. ED glas giver dig kant-til-kant skarphed i kikkerten, og du går derfor aldrig glip af en eneste detalje med ED glas.

Kikkerter med ED-glas: Viewlux ED, Nikon HGZeiss Conquest HD, Vanguard VEO

Kikkerttyper

Man taler i almindelighed om 2 typer kikkerter
 
1)     Porroprismekikkerter
2)     Tagprismekikkerter
 
En traditionel standard kikkert har såkaldte porroprismer, som sidder i en z-form. Betegnelsen porro anvendes efter Ignazio Porro, som opfandt denne konstruktion. Denne type prismer anvendes sjælendt i dag, da det resulterer i fysisk store kikkerter.
 
Den anden konstruktion, som er nyere, kaldes tagprisme-kikkert, fordi den ene af prismerne ligner tagryggen på et tag. Denne konstruktion, gør det muligt, at fremstille en mindre kikkert – også i lommestørrelse.

Til briller

Hvilken kikkert anbefales at vælge, når man bruger briller? Alle Kikkertlands kikkerter er velegnede til brillebrugere. De fleste modeller har twist-up øjestykker, som gør det nemt at indstille øjestykket til brillebrug. Andre kikkerter har blødt foldbart gummiøjestykke.

Hvis du har valgt en kikkert med twist-up øjestykker - og du bruger briller, skal øjestykkerne være nede. Tager du brillerne af, skal du blot dreje øjestykkerne op. På den måde får du udnyttet kikkertens fulde synsfelt - og derved kikkertens fulde potentiale.

Det samme gør sig gældende, hvis kikkerten har gummiøjestykker. Det er ofte marine kikkerter, der har dette. Bruger du briller skal du folde gummiøjestykket ned. Anvender du ikke briller, skal gummiøjestykket bibeholdes, som det er fra start.

Vandtæt

Specielle forseglinger kan gøre din kikkert vandtæt. For eksempel har Nikon O-ring, som forsegler kikkerterne og gør dem vandtætte. Samtidigt vil kikkerter også typisk være fyldt indvendigt med nitrogen, der modvirker at linserne dugger.

Vedligeholdelse

I almindelighed anbefaler vi, at man pudser kikkertens linser mindst muligt.

HVis kikkerten trænger til at blive rengjort skal du først børsts linserne med en blød fotopensel (husk at sikre, at der ikke sidder et sandkorn). Derefter aftørres linserne med en blød fnugfri lærredsklud. Hvis det er meget slemt, kan du evt. påføre et brillerenseprodukt og derefter aftørre med en klud eller linsepapir. Vi har forskellige typer for rensesæt, du kan anvende.

Test kikkert

Har du stadig behov for vejledning til valg af den bedste kikkert, står vores eksperter til rådighed på tlf. 9630 3409 eller mail info@kikkertland.dk. Du er også velkommen til at komme og teste vores kikkerter i vores butik i Aalborg.