• Telefonisk vejledning
  • 100% dansk webshop og butik
  • 1-2 dages lynhurtig levering
  • 5 stjerner på Trustpilot

Guide til kikkert

Står du og skal købe ny kikkert eller give en kikkert i gave? Og er du i tvivl om, hvilken kikkert der er bedst? Kikkertlands kikkert guide hjælper dig med valg af den rigtige kikkert. Vores kikkert guide vil gennemgå de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, så du køber den rigtige kikkert til at begynde med. Du er også velkommen til at besøge vores butik i Aalborg for at afprøve og teste din nye kikkert. Eller du kan læse videre i vores guide herunder for at træffe det bedste valg.

Du er naturligvis altid velkommen til at ringe for råd og vejledning fra vores specialister på tlf. 96303409.

Hvilken kikkert skal man vælge? 

Er du interesseret i en kikkert til all round brug, så har vi en kategori med all round kikkerter. Her finder du et bredt udvalg i forskellige prisklasser.

Er kikkerten til speciel brug eller hobby? Så er det en god ide at gøre op med dig selv, hvad skal du bruge kikkerten til? Der er nemlig nogle typiske velegnet til astronomi, fugle, marine, jagt, golf og mange andre formål. Derfor anbefaler vi dig at vælge en kikkert, der passer til dit behov, så du får den bedste synoplevelse uden at betale mere for kikkerten end nødvendigt. 

Hvilket formål kikkerten er til? 

Du kan finde udvalg af kikkertmodeller til disse formål i menu under kikkerter. Du kan også læse videre her i vores kikkertguide for flere råd og anbefalinger. Med mere end 30 års erfaring vil Kikkertlands eksperter kunne råde og vejlede dig på bedste vis.

Kikkerter til special brug: 

Du behøver ikke være specialist for at finde den bedste kikkert. Er du på udkig efter en kikkert til din hobby eller anden special brug, så kan du finde nogle af de mest populære special kikkerter til herunder.

Kikkert til fugle og natur:

Leder du efter en kikkert til natur og fugle observationer, så er en 8 eller 10 x forstørrelse velegnet. Kun hvis du har en meget sikker hånd er en 12 x forstørrelse det bedste valg. En håndholdt kikkert med for stor forstørrelse, kan gøre billedet rystet og uklart, og så får du ikke en speciel god oplevelse med fuglekiggeri. Det er desuden en god idé at vælge en model, som er velegnet i de blandede lysforhold, naturen byder på. Naturligvis er det også en vigtig parameter at kikkerten er vandtæt og dugfri og nem at bære på turen. Vi kan blandt andet anbefale understående modeller, som er gode fuglekikkerter. 

Fuglekikkert: Asphen Classic, Viewlux Ultra PC, Viewlux ED

Går du efter den ultimativ bedste kikkert til fugle, så tag et kig på den revolutionerende Zeiss Conquest HD eller Zeiss Victory, der er formidabel som fuglekikkert. Se desuden hele udvalget af natur og fuglekikkerter.

Rejsekikkert:

Kikkerter til rejsebrug kaldes ofte en minikikkert eller lommekikkert. Det almindelige valg af størrelse for en rejsekikkert er 8x25 og 10x25. Vi anbefaler en mindre frontlise (20-30mm), da disse er lettere og fylder mindre, når du skal på sightseeing, safari, hiking eller noget helt fjerde på din rejse. Da rejsekikkerten fylder og vejer minimalt, er den desuden ideel når du skal pakke kuffert til rejsen. Se populære modeller herunder. 

Safarikikkert:  Viewlux SafariKowa SW

Se nærmere på udvalget her under mini og kompakte kikkerter.

Jagtkikkert:

En jagtkikkert størrelse 8x42 og 10x42 mm er det mest almindelige valg, der findes dog flere forstørrelser der kan være velegnet. Kendetegnet ved disse modeller er, at de er specielt fremstillet til formålet. En god kikkert til jagt giver dig klare og skarpe billeder af dyrene og kan tåle at være ude i alle vejrforhold. Den er også beregnet til brug i daggry og skumring, hvor dyrene kan være svære at spotte. Herunder ses de bedste modeller til prisen, hvor du får rigtig meget for pengene.

Anbefalinger til jagt: Asphen Sport kikkert, Jaeger Elite kikkert, Viewlux HG

Alle vores jagtkikkerter er valgt specielt ud fra det formål at give den bedste oplevelse på jagten. Se hele udvalget under jagtkikkerter.

Digitale og termiske natkikkerter:

Med en natkikkert kan du se og navigere i mørket! Inden for natkikkerter findes der to typer: Termisk og digital. Den digitale natkikkert kan både bruges om dagen og natten. Størstedelen af vores digitale natkikkerter lader dig tage billeder eller video af dine opdagelser - nogle kan endda vises i farver. Den digitale natkikkert fungerer i mørket, fordi den bruger infrarødt lys, der lader dig spotte dyrene uden af skræmme dem væk. Fordelen ved den termiske kikkert er, at den kan afsløre, dyr som kan være gemt bag træer eller buske. En termisk kikkert reagerer nemlig på varme, hvorfor dyr vil skille sig ud fra andre omgivelser. En natkikkert kan være yderst brugbar for både dyreobservation, jagt, eftersøgning, varmetab, sejlads og anden navigering i mørket.

Populære prisvenlige digitale natkikkerter: Levenhuk Halo natkikkert, Levenhuk Halo wi-fi og Ermenrich NS1000.

Går du efter de ultimativ bedste digitale natkikkerter, så tag et kig på de revolutionerende modeller fra SIOnyx med visning i farver som blandt andet SIOnyx Aurora Black, SIOnyx Aurora Pro.

Populære termiske kikkerter: Flir Scout TK, Zeiss Termisk kikkert DTI.

Marinekikkert:

En marinekikkert med størrelse 7x50 er det mest almindelige valg. Du anbefales at vælge en model med 7 x forstørrelse, da en større forstørrelse vil være svær at holde stille til søs. Marinekikkerten er desuden nitrogenfyldt, så den er 100% vandtæt og fri for indvendig dug. Nogle modeller har desuden pejlekompas med natbelysning. Se populære marinekikkerter herunder.

Anbefalinger til sejlads: Asphen Marine, Helios Oceanmaster, Nikon Marine OCEANPRO, Nikon Action CFSteiner Navigator Pro

Hvad betyder kikkertens tal

En kikkert betegnes for eksempel 10x42 – hvilket betyder at forstørrelsen er 10x og tallet 42 angiver den forreste objektivlinses diameter – altså 42 mm.

Man kan tro at jo større forstørrelse, jo bedre kikkert – men sådan er det ikke. Faktisk skal du også se på hvilke materialer der er brugt, prismerne og coating på kikkerten. Forstørrelsen skal være passende til det kikkerten skal bruges til.

Til de fleste observationer vil 8x eller 10x forstørrelse være rigeligt. Op til denne forstørrelse kan kikkerten holdes stille – uden at billedet bliver rystet. Med højere forstørrelse (over 12x) vil det være bedre at sætte kikkerten på stativ. 

Hvis der ønskes større forstørrelse vil en udsigtskikkert (spottingscope) på stativ være bedre. Disse har typisk fra 15x-60x forstørrelse.

Udsigtskikkert: Asphen Classic, Viewlux Elite, Celestron Ultima, Vanguard ED 

Går du efter den ubetingede bedste kikkert til udsigt, så tag et kig på Zeiss Victory Harpia fra Zeiss' topklasse serie, som sikrer dig suveræn overlegen optik.

Se hele udvalget under udsigtskikkerter.

Kikkert specifikationer:

Forstørrelse

Det første tal der betegner kikkerten, f.eks. 10x, er forstørrelsen. I praksis betyder det at man ser et objekt der er 100 m væk, som det ses på 10 m med det blotte øje. Med andre ord, objektet synes 10 gange nærmere når det betragtes gennem kikkerten.

Objektivdiameter

Det andet tal, f.eks. 50, er objektivlinsens diameter i millimeter.

Okularer

De små linser på kikkerten, som vender ind mod øjnene. 

Synsfelt

Synsfeltet indikerer landskabets bredde i meter synligt i kikkerten på en afstand af 1000 m. Jo bredere synsfelt, jo nemmere er det at finde en bestemt genstand.

Coating

Alle kikkerter er i dag forsynet med coating som er en belægning der lægges på glasset for at forbedre lysgennemgangen og samtidig reducere reflekser. Zeiss har deres egen patenterede coating.

Fase coating

Fasecoating benyttes kun i de absolut bedste kikkerter. For at maksimere lysgennemgangen er de antirefleks-behandlet. Er de "fully coated" menes der, at kun nogle af linserne er behandlet, mens "multi" og "fully multicoatning" betyder, at samtlige linse overflader er behandlet, og du opnår maksimal lysgennemgang, faktisk op til 60% mere, end hvis de var ubehandlede.

Fasecoating på bak-4 tagprismer eliminerer interferens ved prismekanten, sikrer højere opløsning og overlegen farvegengivelse. Bak 4 prismer giver ca 40 % bedre lysgennemgang end bak-7 prismerne, og er derfor bedre i fx skumringen. 

Kikkerter med fasecoting: Viewlux Ultra PC, Nikon Prostaff 7S, Viewlux HG

Desuden har en af vores topmodeller Zeiss Conquest fasecoating.

ED-glas

Med ED-glas får du det bedste kikkertglas på markedet. Glas med extra low dispersion, der minimerer refleksion og giver fremragende farvebalance og gengivelse af billedet. ED-glas giver dig kant-til-kant skarphed i kikkerten.

Kikkerter med ED-glas: Viewlux ED, Viewlux HG, Nikon HGZeiss Conquest HD, Vanguard VEO

Kikkerttyper

Man taler i almindelighed om 2 typer kikkerter
 
1)     Porroprismekikkerter
2)     Tagprismekikkerter.
 
En traditionel standard kikkert har såkaldte porroprismer som sidder i en z-form. Betegnelsen porro anvendes efter Ignazio Porro, som opfandt denne konstruktion.
 
Den anden konstruktion, som er nyere, kaldes tagprisme-kikkert, fordi den ene af prismerne ligner tagryggen på et tag. Denne konstruktion, gør det muligt, at fremstille en mindre kikkert – også i lommestørrelse.

Til briller

Hvilken kikkert anbefales at vælge, når man bruger briller? Alle Kikkertlands kikkerter er velegnede til brillebrugere. De fleste modeller har twist-up øjestykker som gør det nemt at indstille øjestykket til brillebrug. Andre kikkerter har blødt foldbart øjestykke. 

Vandtæt

Specielle forseglinger kan gøre din kikkert vandtæt. Samtidigt vil den også typisk være fyldt indvendigt med nitrogen, der modvirker at linserne dugger.

Vedligeholdelse

I almindelighed anbefaler vi, at man pudser kikkertens linser mindst muligt.
Først børstes linserne med en blød fotopensel (husk at sikre at der ikke sidder et sandkorn) derefter aftørres med en blød fnugfri lærredsklud. Hvis det er meget slemt, kan man evt. påføre et brillerenseprodukt og derefter aftørre med en klud eller linsepapir.

Test kikkert

Har du stadig et behov for guidning til valg af bedste kikkert, så står vores eksperter gerne til rådighed på tlf. 96303409. Du er også velkommen til at komme og teste vores kikkerter i vores butik i Aalborg.

{{product.Title}} {{product.Title}}

{{discount | currency_format}}