• 100% dansk webshop
 • Trustpilot-anmeldelser
 • Click & Collect i Aalborg
 • Webshop-ordrer afsendes som normalt
   

Guide til kikkert

Står du og skal købe ny kikkert eller give en kikkert i gave? Og er du i tvivl om, hvilken kikkert der er bedst? Kikkertlands kikkert guide hjælper dig med valg af den rigtige kikkert. Vores kikkert guide vil gennemgå de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, så du køber den rigtige kikkert til at begynde med. Du er også velkommen til at besøge vores butik i Aalborg for at afprøve og teste din nye kikkert. Eller du kan læse videre i vores guide herunder for at træffe det bedste valg.

Du er naturligvis altid velkommen til at ringe for råd og vejledning fra vores specialister på tlf. 96303409

Hvilken kikkert skal man vælge?

Er du interesseret i en kikkert til all round brug, så har vi en kategori med all round kikkerter. Her finder du et bredt udvalg i forskellige prisklasser.

Er kikkerten til speciel brug eller hobby? Så er det en god ide at gøre op med dig selv, hvad skal du bruge kikkerten til? Der er nemlig nogle typiske velegnet til astronomi, fugle, marine, jagt, golf og mange andre formål. Derfor anbefaler vi dig at vælge en kikkert, der passer til dit behov, så du får den bedste synoplevelse uden at betale mere for kikkerten end nødvendigt. 

Hvilket formål kikkerten er til? 

 • Fugle og dyr 

 • Astronomi

 • Sø og marine brug

 • Jagt

 • Rejser og safari

 • Udsigt

 • Børn og junior

 • Golf afstandsmåler

 

​​​​​​Du kan finde udvalg af kikkertmodeller til disse formål i menu under kikkerter. Du kan også læse videre her i vores kikkertguide for flere råd og anbefalinger. Med mere end 25 års erfaring vil Kikkertlands eksperter kunne råde og vejlede dig på bedste vis.

 

Kikkerter til special brug:

Du behøver ikke være specialist for at finde den bedste kikkert. Er du på udkig efter en kikkert til din hobby eller anden special brug, så kan du finde nogle af de mest populære special kikkerter til herunder.

 

Kikkert til fugle og natur:

Leder du efter en kikkert til natur og fugle observationer, så er en 8 eller 10 x forstørrelse velegnet. Kun hvis du har en meget sikker hånd er en 12 x forstørrelse det bedste valg. En håndholdt kikkert med for stor forstørrelse, kan gøre billedet rystet og uklart, og så får du ikke en speciel god oplevelse med fuglekiggeri. Det er desuden en god idé at vælge en model, som er velegnet i de blandede lysforhold, naturen byder på. Naturligvis er det også en vigtig parameter at kikkerten er vandtæt og dugfri og nem at bære på turen. Vi kan blandt andet anbefale understående modeller, som er gode fuglekikkerter. 

Fuglekikkert: Asphen Classic, Viewlux Ultra PC, Viewlux ED

Går du efter den ultimativ bedste kikkert til fugle, så tag et kig på den revolutionerende Zeiss Conquest HD fuglekikkert. Se desuden hele udvalget af natur og fuglekikkerter.

Rejsekikkert:

Kikkerter til rejsebrug kaldes ofte en minikikkert eller lommekikkert. Det almindelige valg af størrelse for en rejsekikkert er 8x25 og 10x25. Vi anbefaler en mindre frontlise (20-30mm), da disse er lettere og fylder mindre, når du skal på sightseeing, safari, hiking eller noget helt fjerde på din rejse. Da rejsekikkerten fylder og vejer minimalt, er den desuden ideel når du skal pakke kuffert til rejsen. Se populære modeller herunder. 

Safarikikkert:  Viewlux Safari, Kowa SW

Se nærmere på udvalget her under mini og kompakte kikkerter.

Jagtkikkert:

En jagtkikkert størrelse 8x42 mm det mest almindelige valg, der findes dog flere forstørrelser der kan være velegnet. Kendetegnet ved disse modeller er, at de er specielt fremstillet til formålet. En god kikkert til jagt giver dig klare og skarpe billeder af dyrene og kan tåle at være ude i alle vejrforhold. Den er også beregnet til brug i daggry og skumring, hvor dyrene kan være svære at spotte. Herunder ses de bedste modeller til prisen, hvor du får rigtig meget for pengene.

Anbefalinger til jagt: Asphen Sport kikkert, Jaeger Elite kikkert, Viewlux ED

Alle vores jagtkikkerter er valgt specielt ud fra det formål at give den bedste oplevelse på jagten. Se hele udvalget under jagtkikkerter.

Marinekikkert:

En marinekikkert med størrelse 7x50 eller 7x56 er det mest almindelige valg. Du anbefales at vælge en model med 7 x forstørrelse, da en større forstørrelse vil være svær at holde stille til søs. Marinekikkerten er desuden nitrogenfyldt, så den er 100% vandtæt og fri for indvendig dug. Nogle modeller har desuden pejlekompas og natbelysning. Se populære marinekikkerter herunder.

Anbefalinger til sejlads: Viewlux Nautic, Helios Oceanmaster, Nikon Marine CF

Hvad betyder kikkertens tal

En kikkert betegnes for eksempel 10x42 – hvilket betyder at forstørrelsen er 10x og tallet 42 angiver den forreste objektivlinses diameter – altså 42mm.

Man kan tro at jo større forstørrelse, jo bedre kikkert – men sådan er det ikke. Faktisk skal du også se på hvilke materialer der er brugt, prismerne og coating på kikkerten. Forstørrelsen skal være passende til det kikkerten skal bruges til.

Til de fleste observationer vil 8x eller 10x forstørrelse være rigeligt. Op til denne forstørrelse kan kikkerten holdes stille – uden at billedet bliver rystet. Med højere forstørrelse (over 12x) vil det være bedre at sætte kikkerten på stativ. Hvis der ønskes større forstørrelse vil en udsigtskikkert (spottingscope) på stativ være bedre. Disse har typisk fra 15x-60x forstørrelse.

Se hele udvalget under udsigtskikkerter.

Kikkert specifikationer:

Forstørrelse
Det første tal der betegner kikkerten, f.eks. 10x, er forstørrelsen. I praksis betyder det at man ser et objekt der er 100 m væk, som det ses på 10 m med det blotte øje. Med andre ord, objektet synes 10 gange nærmere når det betragtes gennem kikkerten. Er forstørrelsen mindre opnås der bredere synsfelt med få detaljer. Er forstørrelsen større får man et mere smalt synsfelt, men et meget mere detaljeret billede.

Objektivdiameter
Det andet tal, f.eks. 50, er objektivlinsens diameter i millimeter. Jo større diameter, jo lysere synsfelt.  

Okularer
De små linser på kikkerten, som vender ind mod øjnene. 

Synsfelt
Synsfeltet indikerer landskabets bredde i meter synligt i kikkerten på en afstand af 1000 m. Generelt kan man sige, at jo højere forstørrelsen er jo smallere er synsfeltet. Jo bredere synsfelt, jo nemmere er det at finde en bestemt genstand.

Coating
Alle kikkerter er i dag forsynet med coating som er en belægning der lægges på glasset for at forbedre lysgennemgangen og samtidig reducere reflekser.  
 
Fase coating  

Fasecoating benyttes kun i de absolut bedste kikkerter. Fasecoating på bak-4 tagprismer eliminerer interferens ved prismekanten, sikrer højere opløsning og overlegen farvegengivelse. 

Denne type kikkert vil give flotte detaljer i billedet når man observerer fugle.

Kikkerter med fasecoting: Viewlux Ultra PC, Nikon Prostaff 7S

ED-glas

Med ED-glas får du det bedste kikkertglas på markedet. Glas med extra low dispersion, der minimerer refleksion og giver fremragende farvebalance og gengivelse af billedet. ED-glas giver dig kant-til-kant skarphed i kikkerten.

Kikkerter med ED-glas: Viewlux ED, Viewlux HG, Nikon HG, Vanguard Endeavor IV

Kikkerttyper

Man taler i almindelighed om 2 typer kikkerter
 
1)     Porroprismekikkerter
2)     Tagprismekikkerter.
 
En traditionel standard kikkert har såkaldte porroprismer som sidder i en z-form. Betegnelsen porro anvendes efter Ignazio Porro, som opfandt denne konstruktion.
 
Den anden konstruktion, som er nyere, kaldes tagprisme-kikkert, fordi den ene af prismerne ligner tagryggen på et tag. Denne konstruktion, gør det muligt, at fremstille en mindre kikkert – også i lommestørrelse.

Brillebruger

Hvilken kikkert anbefales at vælge, når man bruger briller? Alle Kikkertlands kikkerter er velegnede til brillebrugere. De fleste modeller har twist-up øjestykker som gør det nemt at indstille øjestykket til brillebrug. Andre kikkerter har blødt foldbart øjestykke. 

Vandtæt

Specielle forseglinger kan gøre din kikkert vandtæt. Samtidigt vil den også typisk være fyldt indvendigt med nitrogen, der modvirker at linserne dugger.

Vedligeholdelse

I almindelighed anbefaler vi, at man pudser kikkertens linser mindst muligt.
Først børstes linserne med en blød fotopensel (husk at sikre at der ikke sidder et sandkorn) derefter aftørres med en blød fnugfri lærredsklud. Hvis det er meget slemt, kan man evt. påføre et brillerenseprodukt og derefter aftørre med en klud eller linsepapir.

Har du stadig et behov for guidning til valg af bedste kikkert, så står vores eksperter gerne til rådighed på tlf. 96303409. Du er også velkommen til at komme og teste vores kikkerter i vores butik i Aalborg.

{{product.Title}} {{product.Title}}

{{discount | currency_format}}
Trustpilot