• 100% Dansk webshop
  • Bestil inden kl. 13.00 og vi sender samme dag
  • Du kan handle i vores butik i Aalborg
Kategorier

Guide til kikkert

Hvilken kikkert skal man vælge?

En kikkert er perfekt udstyr til at se fjerne objekter tættere på. Der er nogle typiske til astronomi, fuglekiggeri, natur og dyreobservationer, som f.eks. safari, til jagt og til søs. Men brugen af en kikkert er uden grænser, du kan bruge en kikkert når du rejser, er ude at vandre, sportsbegivenheder, koncerter, teater, camping og outdoor aktiviteter.

Hvilken formål kikkerten er til? 

  • Jagt 

  • Fugle og dyr

  • Sø og marine brug

  • Astronomi

  • Udsigtskikkert

  • Børn og junior

  • Rejser og safari

  • Golf

Det er vigtig at finde den helt rigtige kikkert til dit brug for at få bedste synoplevelse uden at betale mere for kikkerten end nødvendig. Du kan finde udvalg af kikkertmodeller til disse formål i menu under kikkerter.

Til natur og fuglekiggeri er en 8 eller 10 x forstørrelse velegnet. Hvis du har en meget sikker hånd, kan du måske synes, at 12 x forstørrelse kan være det rigtige. Se vores udvalg af natur og fuglekikkerter.

En jagtkikkert 8x42 det mest almindelige valg, der findes dog  forstørrelser der kan være velegnet. Se nærmere under jagtkikkerter.

Her er eksempler på kikkerter til special brug:

Jagtkikkert: Asphen Sport kikkert, Jaeger Elite kikkert, Viewlux ED

Fuglekikkert: Asphen Classic, Viewlux Ultra PC, Viewlux ED

Safarikikkert:  Viewlux Safari, Kowa SW

Hvad betyder kikkertens tal

En kikkert betegnes f.eks 10x42 – hvilket betyder at forstørrelsen er 10x og tallet 42 angiver den forreste objektivlinses diameter – altså 42mm.

Man kan tro at jo større forstørrelse , jo bedre kikkert – men sådan er det ikke. Faktisk skal du også se på hvilke materialer der er brugt, prismerne og coating på kikkerten. Forstørrelsen skal være passende til det kikkerten skal bruges til.

Til de fleste observationer vil 8x eller 10x forstørrelse være rigeligt. Op til denne forstørrelse kan kikkerten holdes stille – uden at billedet bliver rystet. Med højere forstørrelse (over 12x) vil det være bedre at sætte kikkerten på stativ.

Hvis der ønskes større forstørrelse vil et spottingscope på stativ være bedre. Disse har typisk fra 15x-60x forstørrelse.

Afhængig af hvad du skal bruge kikkerten til, kan man sige, at hvis du primært skal bruge den til sejlads, bør du vælge en kikkert med 7 x forstørrelse.

Kikkert specifikationer:

Forstørrelse
Det første tal der betegner kikkerten, f.eks. 10x, er forstørrelsen. I praksis betyder det at man ser et objekt der er 100 m væk, som det ses på 10 m med det blotte øje. Med andre ord, objektet synes 10 gange nærmere når det betragtes gennem kikkerten. Er forstørrelsen mindre opnås der bredere synsfelt med få detaljer. Er forstørrelsen større får man et mere smalt synsfelt, men et meget mere detaljeret billede.

Objektivdiameter
Det andet tal, f.eks. 50, er objektivlinsens diameter i millimeter. Jo større diameter, jo lysere synsfelt.  

Okularer
De små linser på kikkerten, som vender ind mod øjnene. 

Synsfelt
Synsfeltet indikerer landskabets bredde i meter synligt i kikkerten på en afstand af 1000 m. Generelt kan man sige, at jo højere forstørrelsen er jo smallere er synsfeltet. Jo bredere synsfelt, jo nemmere er det at finde en bestemt genstand.

Coating
Alle kikkerter er i dag forsynet med coating som er en belægning der lægges på glasset for at forbedre lysgennemgangen og samtidig reducere reflekser.  
 
Fase coating  

Fasecoating benyttes kun i de absolut bedste kikkerter. Fasecoating på bak-4 tagprismer eliminerer interferens ved prismekanten, sikrer højere opløsning og overlegen farvegengivelse. 

Denne type kikkert vil give flotte detaljer i billedet når man observerer fugle.

Kikkerter med fasecoting: Viewlux Ultra PC, Nikon Prostaff 7S

ED-glas

Glas med extra low dispersion, minimerer refleksion og giver fremragende farvebalance og gengivelse af billedet. ED-glas giver kant-til-kant skarphed i kikkerten.

Kikkerter med ED-glas: Viewlux ED, Viewlux HG, Nikon HG, Vanguard Endeavor IV

Kikkerttyper

Man taler i almindelighed om 2 typer kikkerter
 
1)     Porroprismekikkerter
2)     Tagprismekikkerter.
 
En traditionel standard kikkert har såkaldte porroprismer som sidder i en z-form. Betegnelsen porro anvendes efter Ignazio Porro, som opfandt denne konstruktion.
 
Den anden konstruktion, som er nyere, kaldes tagprisme-kikkert, fordi den ene af prismerne ligner tagryggen på et tag. Denne konstruktion, gør det muligt, at fremstille en mindre kikkert – også i lommestørrelse.

Brillebærer

De fleste kikkerter har twist-up øjestykker som gør det nemt at indstille øjestykket til brillebrug. Andre kikkerter har blødt foldbart øjestykke.

Vandtæt

Specielle forseglinger kan gøre din kikkert vandtæt. Samtidigt vil den også typisk være fyldt indvendigt med nitrogen, der modvirker at linserne ikke dugger.

Vedligeholdelse

I almindelighed anbefaler vi, at man pudser kikkertens linser mindst muligt.
Først børstes linserne med en blød fotopensel (husk at sikre at der ikke sidder et sandkorn) derefter aftørres med en blød fnugfri lærredsklud. Hvis det er meget slemt, kan man evt. påføre et brillerenseprodukt og derefter aftørre med en klud eller linsepapir.

{{product.Title}} {{product.Title}}

{{discount | currency_format}}
Trustpilot