Astronomiske Filtre

Astronomiske filtre anvendes på stjernekikkert/teleskop generelt for at få bedre kontrast på objekter som f.eks. Måne, Planeter, galakser, stjernetåger i vort solsystem og udenfor vores solsystem, hvor tåger også kan observeres.

Med forskellige filtre opnås et bedre kontrast, og med et solfilter kan solen observeres sikkert. I hver kategori af filtre er beskrevet fordele ved netop disse filtre til dit teleskop. 

Filtre fås generelt i 2 størrelser - 1.25" som er standard og 2" som passer hvis du har 2" okularer til dit teleskop. 

Hvad kan et astronomi filter til teleskop bruges til?

Astronomiske filtre til teleskoper bruges generelt for at forbedre kontrast og lysintensitet på objektet. Især månefilter er velegnet at bruge til observation af Månen der lyser kraftigt ved f.eks. fuldmåne. Når månefiltret anvendes dæmpes det kraftige lys og detaljer træder tydeligere frem. Månekratere kan bedre ses nu.

Hvorfor anvende pollution filter til din stjernekikkert?

Light Pollution Filter anvendes for at skærme mod lysforurening fra byens lys og lamper. Ved at bruge dette filter fås bedre udsyn på nattehimlen.

Hvilken forskel gør måne og planet filter til din stjernekikkert?

Planetfilter fås i sæt med forskellige farvefilte som f.eks. Måne og Planetfilter sæt fra Viewlux. I æsken er de mest anvendelige farvefiltre. Farvefiltre i gul, grøn, rød farve anvendes især ved observation af vore nære planeter. Et rødt filter øger kontrast på Mars, Jupitors bælter og detaljer på Mars overflade. Gul Filter er især velegnet til polariskappen på Mars, og til at fremhæve røde og orange steder på planeterne Jupitor og Saturn. Grøn Filter er et af de bedste farvefiltre til detaljer på Jupitor og Saturn. 

Få bedre kontrast på himmelobjekter med et Nebula filter

Nebula filtre vil være velegnede til at forbedre kontrast på dybe himmelobjekter - tåger udenfor vores eget solsystem. Filtret gør at lysforurenende stoffer ikke kommer igennem filtret, mens lyset fra det objekt der observeres ses uhindret. Objektet bevarer lysstyrken - baggrunden bliver mørkere og nu kan også svagere detaljer ses. Nebula filtre anvendes især når der er mindre gunstige forhold og meget lysforurening. 

Disse filtre virker altså på gaståger og deepsky tåger der sender lys ved definerede bølgelængder. Da galakser og stjernehobe udsender lys udenfor spektret fungerer denne type ikke til disse objekter.

UHC-filtre er det mest almindelige filter til de små og mellemstore teleskoper og deres ydeevne. Filtret vil forbedre kontrasten markant, og lade lys nok passere således at billedet ikke er for mørkt.

Oxygen-III filtre er et stærkere kontrast filter. Det forbedrer kontrast, men tager alt lyset fra andre stjerner. 

De fleste filtre fås i 2 størrelser 1.25", som er standard og 2" som er specielt til 2" okularer.