Guide: Kom godt i gang med din stjernekikkert

Har du lige pakket din nye stjernekikkert ud og glæder dig til at se planeter, månen og stjernehobe? Her får du 7 enkle tips til at komme godt i gang – uden at fare vild i teknikken.

  • Lær din stjernekikkert at kende om dagen

Inden du begynder at observere om aftenen, anbefaler vi, at du bruger tid på at lære stjernekikkerten at kende om dagen. Brug derfor dagtimerne til at lære hvordan stjernekikkerten fungerer; hvordan indstiller du fokus, og hvordan du bruger okularerne.

Start med at finde et objekt ca. 100 meter væk – for eksempel et træ eller et hus. Øv dig i at stille skarpt og afprøv de okularer. Det er lettere at lære udstyret at kende i dagslys end når du står i mørket.

Tip: Start med den laveste forstørrelse først. Det er ofte et 25 mm eller 20 mm okular. Disse vil give dig den laveste forstørrelse og har det største synsfelt. De er derfor lettest at anvende til en start.

  • Find et egnet sted at observere

Lysforurening fra bebyggelse kan reducere mængden af synlige himmelobjekter betragteligt. Vælg derfor et sted med minimal kunstig belysning og fri horisont. Åbn områder som marker, haver eller udkantsområder uden gadelys egner sig bedst. Du kan dog godt være heldig at spotte objekter på en altan eller i et bebygget område – det afhænger nemlig også af objekternes position på himlen.

Vent gerne en times tid efter solnedgang, så himlen er blevet ordentlig mørk. Det giver dig de bedste betingelser for at observere.

Tip: Brug apps som Night Sky til at hjælpe dig med at navigere på nattehimlen og finde objekterne. Den bruger din GPS og gør det nemt at spotte synlige objekter. 

Tip: Oplever du for høj lysforurening kan du tilkøbe et light pollution filter, der minimerer kunstigt lys.

  • Indstil søgeren korrekt

De fleste teleskoper er udstyret med en lille hjælpekikkert – en såkaldt søger eller "finderscope". Denne bruges til at pege teleskopet præcist i retning af det ønskede objekt.

Det er vigtigt, at du justerer søgeren, så den er korrekt kalibreret med selve stjernekikkerten. Dette gøres nemmest i dagslys: Peg begge mod et tydeligt objekt (et træ eller hus) og justér søgeren, så det samme punkt er centreret i begge kikkerter.

  • Start med at observere Månen

Månen er det mest oplagte objekt at observere for begyndere. Den er nemt at finde igennem stjernekikkerten, fordi den står så tæt på Jorden. Du vil derfor selv med lav forstørrelse kunne se tydelige detaljer som kratere, bjergformationer og mørke områder (månehave).

Afhængig af faserne ændrer Månens udseende sig og forskellige detaljer fremstår mere tydeligt.

Tip: Månen kan fremstå meget skarp – og endda blændende ved blandt andet fuldmåne. Det kan derfor være en fordel at bruge et månefilter, som dæmper lyset og fremhæver kontrasterne.

  • Foretag løbende små justeringer

At bruge en stjernekikkert kræver en vis tilvænning. Det er vigtigt at tage sig tid og foretage små, præcise bevægelser. Himlen bevæger sig langsomt, og objekterne ændrer placering i takt med jordens rotation. Du skal derfor løbende justere stjernekikkerten for at holde motivet i synsfeltet – især ved høj forstørrelse.

Undgå at flytte kikkerten for hurtigt eller for meget ad gangen. Præcision er nøglen til at finde og fastholde himmelobjekter.

  • Observation og fotografi er ikke det samme

Mange nybegyndere har de farvestrålende billeder fra store observatorier i baghovedet, når de for første gang kigger gennem en stjernekikkert. Derfor bliver de ofte skuffede. Det, man ser i bøger eller på fotografier, og det man selv oplever gennem en kikkert, er to vidt forskellige ting.

Men det særlige ved observation gennem egen kikkert er ikke selve billedkvaliteten – det er oplevelsen af at betragte universet med egne øjne og mærke tid og rum udfolde sig direkte foran én.

  • Hav tålmodighed - det er en proces med stejl læringskurve

Det er helt naturligt, at det kræver en vis øvelse at blive fortrolig med en stjernekikkert. Mange nye brugere oplever i begyndelsen, at det kan være vanskeligt at finde himmelobjekter, stille skarpt eller følge objekterne. Det skyldes ikke fejl ved udstyret – men ganske enkelt, at astronomisk observation er en færdighed, der skal læres og trænes over tid.

Der vil være aftener, hvor forholdene ikke er ideelle, eller hvor det, du håbede at se, ikke træder tydeligt frem. Det er en del af oplevelsen og bør ikke opfattes som en fiasko, men som en mulighed for at lære. Selv erfarne amatørastronomer har observationer, der ikke går som planlagt.

Det vigtigste er at give sig tid. Gør dig fortrolig med dit udstyr, lær hvordan himlen ændrer sig fra nat til nat, og fokuser på små fremskridt. Efterhånden vil du opdage, at du ser mere, forstår mere – og får langt større udbytte af dine ture under stjernerne.Tip: Tålmodighed er din ven – og øvelse gør mester!

Har du flere spørgsmål? Læs være FAQ om stjernekikkerter eller ring til os for vejledning på tlf: 9630 3409.