Guide til lup

Kan du lide at undersøge de mindste detaljer, eller har du svært ved at læse det med småt? Selvom du allerede ved, at en lup vil kunne gøre dit arbejde nemmere eller mere præcist, så kan det stadig være svært at vælge den helt rigtige lup. Derfor har vi hos Kikkertland denne guide, som forhåbentlig kan hjælpe dig med valget, så du får købt det bedste forstørrelsesglas til lige netop dit behov! I denne guide vil vi gennemgå hvilke lupper, der er bedst til forskellige gøremål, og hvilke ting du skal være opmærksom på, når du køber en lup. 

Hvilken lup skal du vælge?

Når du skal vælge den lup, der passer bedst til dit behov, skal du først gøre op med dig selv, hvilket behov den skal stille. Skal din lup være til læsning, hobbyarbejde, eller professionel brug? Her hos Kikkertland finder du nemlig lupper, der passer til enhver smag og ethvert behov såsom:
 


For at spare dig for tid og penge, er det derfor en god idé at vælge lige netop den lup, der lever op til dine behov og forventninger! Du kan finde disse underkategorier under kategorien lupper. Du kan også læse videre i denne lup-guide for flere råd og anbefalinger. Kikkertland har mere end 30 års erfaring inden for lupper og vores eksperter vil derfor kunne rådgive og vejlede dig på bedste vis.

Hvad skal du bruge et forstørrelsesglas til?

En lup, også kaldet et forstørrelsesglas, er et optisk instrument, som forstørrer sine objekter og dermed lader dig gå i detaljer rent synsmæssigt. Lupper findes i mange forskellige design, og kan give dig mange forskellige muligheder. Almindelige lupper har oftest en forstørrelse på mellem 2x-3.5x, hvilket oftest er det de fleste har brug for. Ved nogle ting, kan det dog gavne at have mere forstørrelse.
 

  • 2x-3.5x forstørrelse er rigtig godt til store flade, som læsning, håndarbejde fjernsyn osv.
  • Over 3.5x forstørrelse er super godt til små flader som frimærker, mønter, botanik, smykker, ure osv.
  • Hvis du er svagtseende bør du tage en synstest, og spørge optikeren, hvilken forstørrelse, der er bedst til dig. 


Hvis du ønsker endnu større forstørrelse end 20x, så kan du opnå det med mikroskoper. Det er muligt for dig at se ting, som er usynlige for det blotte øje med et mikroskop.

I følgende afsnit vil vi gennemgå nogle af de fordele en lup kan give dig, samt hvilke modeller, der passer til hvilke gøremål. 

Mangler du en lup til din hobby?

Er du frimærkesamler eller møntsamler er en lup næsten et uundværligt redskab til at holde styr og orden på samlingen. En frimærkelup kan forstørre selv de mindste detaljer på både frimærker og mønter. Vi anbefaler lupper med lidt høj forstørrelse:
 


Se alle vores frimærkelupper. Ønsker man endnu højere forstørrelse end, hvad der kan findes under frimærkelupper, så anbefaler vi også, at man kan bruge botaniklupper, som både er gode til frimærker, mønter, blomster og smykker. Botaniklupper får du med 10x, 15x og 20x forstørrelse.

Lupper til håndarbejde

Selvom frimærkelupper er gode til hobbyarbejde i forbindelse med frimærker og mønter, så har vi også lupper til andre hobbyer som f.eks. håndarbejde. Der anbefaler vi sylupper, brillelupper, pandelupper og trådtællere. 

Fordelen ved både en brillelup, pandelup og sylup er, at du kan have begge hænder fri, således at du kan strikke, brodere eller sy imens du får en god forstørrelse af dit arbejde. Hvor syluppen hænger om din hals, fungerer brilleluppen som et par briller. Ligeledes har disse lupper lavere forstørrelse og dermed et bredt synsfelt, så du kan se større områder af gangen. Mange af disse lupper fås også med LED-lys og kan derfor give dig endnu mere præcision.
 

Vi anbefaler disse sylupper:

  • Viewlux Luplampe med LED lys med 1,75x forstørrelse og bredt synsfelt. Luplampen kan nemt kan monteres på blandt andet en bordoverflade.
  • Carson Sylup med 2x forstørrelse og LED- lys, så du altid kan se dit arbejde.


Og disse brillelupper:


Og følgende pandelupper:

Vi anbefaler her lupper med 2x-3.5x forstørrelse.

Lupper til professionelt brug

Vi har også lupper til professionelt brug, hvis du for eksempel arbejder med ure, smykker eller botanik, og ønsker at se bitte små detaljer. De mest anvendte forstørrelser er 10x, 15x og 20x. Her anbefaler vi at tage et nærmere kig på kategorierne urmagerlup og botaniklup. Her er Eschenbach vores bedste mærke, da de er kendt for deres fremragende glaskvalitet og akromatiske linser.
 

Nyd en god bog med en læselup

Lupper er ikke kun til hobby- eller professionelt brug, men kan også være et perfekte udstyr til at læse det med småt! Vi har blandt andet modeller, der kan stå over din bog eller læselinaler, så du nemt og hurtigt kan føre dem over din tekst:
 


Derudover har vi også sylupper, som kan hænge om halsen med en snor. Det også være en god ide at erhverve sig en lup med lys, så du kan fokusere endnu mere på teksten, sudoku eller krydsogtværs. Vi anbefaler her forstørrelsesglas med 2x-3.5x forstørrelse.

Har du svært ved at læse det med småt? – Lupper til svagtseende

Læselupperne kan også være ideelle som hjælpemiddel til svagtseende. Her anbefaler vi ligeså de stående modeller, eller en sylup så den kan hænge om halsen, og du dermed kan have hænderne fri. Lupper med lys kan også være praktiske når man for eksempel læser avis, ugeblade, Ipad eller lignende. 

Vi har også masser af lommelupper, som er ideel til dig, der altid gerne vil have et forstørrelsesglas med på farten. For eksempel er en håndlup ideel til at tage med på dagligvare indkøb, da disse er beregnet til at læse kort information. Vi anbefaler her en opdateret synstest, når du anskaffer dig en lup, så du kan få lige den lup, der passer bedst til din synsnedsættelse.

Forstørrelsesglas til børn og junior

Har du et nysgerrigt barn, som elsker at lege og udforske naturen? Så er en forstørrelsesglas til insekter, blomster, sten eller noget helt fjerde helt sikkert et spændende legetøj. Her vil være mange timers god underholdning til den lille naturforsker. Her på Kikkertland.dk kan du finde et hav af sjove og lærerige ting som blandt andet insektfanger, lup-dåser, mikroskoper og naturbøger til børn, se mere under menuen børn

Er du stadig i tvivl?

Fik du ikke svar på det, du søgte i guiden? Vi har en butik i Aalborg, hvor du har mulighed for at få professionel hjælp og rådgivning til at købe lige netop den lup, der passer bedst til dig. Derudover er du naturligvis også altid velkommen til at kontakte os på telefonnummer 96303409.