Guide til fotoudstyr

Hvorfor bruge fotostudie-udstyr?

Studieudstyr er helt essentielt for at tage professionelle billeder. Med professionelle studielamper er mulighederne nemlig uendelige. En lav belysning med få lamper får et foto til at se interessant, mystisk eller atmosfærisk ud. Her bruges lidt lys med mange skygger. Du kan også vælge at gøre det modsatte. Høj belysning med lidt eller ingen skygger, hvilket giver fotografiet et friskt og optimistisk look. Med et standard studie flashsæt eller dagslyssæt har du allerede masser af lys at vælge imellem for at give fotografiet det udtryk, du leder efter.

Med vores fotoudstyr kan du skabe naturligt lys og opgradere kvaliteten af dine billeder. Vi har et stort sortiment af dagslyslamper og flashlamper samt forskelligt tilbehør. Det kan hurtigt blive overvældende at udvælge hvilke produkter, der passer bedst til dit behov. Derfor har vi skrevet en mini-guide til dig.

Dagslyslamper eller flashlamper?

Dagslyslamper er den perfekte løsning til produktfotografering og videooptagelser. Denne type lys er konstant og kan derfor beskrives som et ”du får, hvad du ser”-lys. Det vil sige, at du hele tiden kan se hvordan lyset falder på objekterne, og hvordan skyggerne former sig. Derved har du bedre mulighed for at indstille lyset korrekt og efter dit behov. En anden fordel er, at lamperne arbejder ’alene’. De skal altså ikke kobles til dit kamera, og du undgår derfor potentielle problemer med triggers, kabler og slave. Alt dette gør dagslyslamperne utrolig nemme at arbejde med, og du kan komme i gang med det samme. Det er også muligt at tage portrætbilleder med dagslyslamper, men fordi disse lamper giver et konstant lys, kan det være ubehageligt og varmt at sidde foran i længere tid. Det gør også pupiller mindre, så billederne ikke er så naturlige som med flashlamper.

Til fotografering af personer anbefales derfor flashlamper. De lyser op i samarbejde med dit kamera og derfor lyser de kun i glimt. Det vil sige, at de ikke bliver varme som dagslyslamper kan blive. Flashlamper giver oftest et kraftigere lys end dagslyslamper, og du kan derfor skabe mere lys med færre lyskilder samtidig med, at du kan være mere kreativ med flashlamper. De giver dig bedre mulighed for at lege med udtrykket, og når du har mestret flashlamper, er der ingen grænser for hvilke kreative udtryk, du kan skabe. Grundet det kraftige lys kan du også have større distance mellem objekt og lyskilde, end du kan med dagslyslamperne. Ønsker du et specifikt udtryk i dine billeder, er der rig mulighed for at lege med lyset med flashlamper.

Flashlamper kan ofte kræve mere tid at sætte sig ind i og er svære at mestre end dagslyslamper. Med dagslyslamper er du klar så snart lamperne er sat op. Med flashlamper er der mere opsætning, da det skal samarbejde med dit kamera. Derudover kan flashlamper kræve flere justeringer i løbet af fotograferingen, fordi det ikke er muligt at se hvordan lyset rammer før billedet er taget. Når du dog har mestret flashlamperne, giver de et fantastisk kraftigt og naturligt lys samt flere kreative muligheder.

Softboxes og paraplyer

De fleste af vores fotolamper leveres med softboxes eller paraplyer. Formålet med disse er at sprede lyset jævnt på objektet samt at reducere refleksioner.
En softbox er den mest almindelige løsning, og derfor har langt de fleste lamper softboxes. På indersiden har den et sølvlag, som samler lyset inden det når ud igennem softboxen. Det er den mest optimale udnyttelse af lyset.
Paraplyer spreder lyset mere, så lysstyrken er mindre optimal. Det kan dog kompenseres ved at justere flashen eller rykke den tættere på objektet.

Brug af reflektor til fotografering

Reflektorer er noget af det mest anvendte tilbehør indenfor fotografering. Du kan bruge dem til at lysne skygger eller til at få et let farvet lys på objektet. Reflektorskærme findes i forskellige størrelser og former alt efter hvad, du har behov for. De giver dig også mulighed for at udnytte det naturlige dagslys bedst muligt, når du ikke ønsker at bruge studielamper.

Hvor meget styrke har du brug for til fotografering?

Til portrætfotografering eller billeder af små grupper kan 100-150 watt flash bruges. Når du fotografer en person i helfigur er minimum 200 watt bedst. For større grupper og objekter anbefales 400 watt, mens 800 watt eller mere er det bedste valg for meget store grupper. Selvfølgelig kan du altid reducere flasheffekten på en enhed, når det er nødvendigt. Det er bedre at tilpasse enhedens lysstyrke end at have for lidt lys til dit objekt.

Hvordan tilslutter jeg flashlamper?

Alle flashlamper kommer med et synkroniseringskabel. Du kan forbinde dette til dit kameras stik. Du kan også bruge en hotshoe til at tilslutte dit kamera. Lettest er at bruge et trådløst udløsersæt. Det er pålidelig og nemt at anvende. Du kan se hvilken type udløsersæt, der passer til de forskellige flashlamper under relaterede produkter for hver flashlampe. En anden mulighed er gennem slave-tilstand. De fleste flash har en indbygget slave-sensor. Så snart den indbyggede sensor ”ser” en anden flashlampe, udløser den blitz på samme tid. Ulempen er, at dette ikke fungerer hvis flashlamperne er for langt fra hinanden. Hvis den ene flashlampe ikke kan se den anden, går begge flashlamper ikke af.  

Hvis en flash ikke fungerer kan det skyldes flere grunde:

  • Synkroniseringskablet ikke er tilsluttet korrekt.
  • Flashlamperne er for langt fra hinanden til, at slave-tilstanden fungerer.
  • Den trådløse betjening er indstillet forkert.